Észak-Korea készen áll az atomkérdés megoldására?

Phenjan tovább folytatja békülési politikáját, ismét Pekingben adva annak hangot, hogy készek az atomkérdésről tárgyalni.

Ismételten magas rangú észak-koreai kormányhivatalnok érkezett szerdán Pekingbe a héten Kim Kjevan külügyminiszter-helyettes személyében. A látogatás célját a kínai-észak-koreai kapcsolatok javítása, valamint a Koreai-félsziget helyzetének tárgyalása képzi – számol be róla a Channel Asia News. Az észak-koreai atomprogramot illető tárgyalásokban jártas Kim Kjevan a kínai külügyminiszter-helyettessel, Csang Je-szuival folytatott „stratégiai párbeszédet”, Phenjan atomfegyverkezése kapcsán kevesebb mint egy hónapon belül az a második magas szintű találkozó a szomszédos államok között. A találkozó egybeesik az ENSZ-főtitkár Bak Ki Mun és a kínai vezetők szerdán és csütörtökön tartott tárgyalásaival.

A vezető észak-koreai kormányhivatalnok újból hangot adott Phenjan szándékának a térség atomproblémáját megoldó nemzetközi tárgyalásokban való részvételre. „A Koreai-félsziget atommentesítése a haldokló Kim Irszen elnök és Kim Dzsongil főtitkár utolsó kívánságai voltak” – idézi Kim Kjevan szavait a kínai külügyminisztérium közleménye. 

Észak-Korea és Kína hagyományos szövetsége Phenjan februári nukleáris tesztrobbantását követően került bírálatok célkeresztjébe, a nemzetközi közvélemény szerint ugyanis egyedül Peking képes nyomást gyakorolniőrült szomszédjára.” A Koreai-félsziget atomkrízise az elmúlt hónapokban lecsitulni látszik, a Phenjan elszigeteltségét növelő, szorosabb kínai-amerikai együttműködés érdekében rendezett elnöki találkozót követően, illetve Park Gunhje dél-koreai elnök június végén esedékes kínai látogatásának fényében. A két Korea közötti újbóli tárgyalási kísérletek bár eredménytelenül záródtak, Phenjan enyhülékenyebb magatartásáról tett bizonyságot az Egyesült Államok felé intézett tárgyalási szándék is.

Kim Kjevan meghatározó szereplője volt az észak-koreai atommentesítésről szóló nemzetközi tárgyalásoknak. A Koreai-félszigeten kialakult helyzetet megoldani hivatott hatoldalú tárgyalások 2003-ban kezdődtek a két Korea, az USA, Kína, Oroszország és Japán részvételével, 2009-ben azonban Észak-Korea kilépett a tárgyalásokból, melynek újraindítására Csho Rjonghe egy hónappal ezelőtti pekingi látogatásáig nem sok esélyt láttak.  

Dóczi Tamás

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »