Politikai botrány Kínában: vádat emeltek Po Hszi-laj neje ellen

Az utóbbi húsz év egyik legnagyobb kínai politikai botránya tovább gyűrűzik. A korrupció vádja miatt tisztségeiből eltávolított Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár felesége, Ku Kaj-laj ellen vádat emeltek szándékos emberölés gyanújával. A várhatóan augusztus elején kezdődő tárgyalás kirakatperre kezd hasonlítani, és az is elképzelhető, hogy felsőbb körök utasítására Po Hszi-laj ügyét próbálják eltussolni felesége megvádolásával.

Hivatalosan is megvádolták Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásával Ku Kaj-lajt (Gu Kailai), a nemrég leváltott csungkingi (Chongqing) párttitkár, Po Hszi-laj (Bo Xilai) feleségét a Hszinhua (Xinhua) kínai állami hírügynökség múlt hét végi jelentése szerint. A politikusfeleség mellett a gyilkosság másik vádlottja a család egyik alkalmazottja, akik egy üzleti konfliktus miatt végezhettek a brit üzletemberrel. A vád szerint a tettesek megmérgezték az egyébként a Po család üzleti partnereként ismert brit férfit.

Az ügyvédek találgatása szerint a per már augusztus elején elkezdődhet, és az ítélet akár életfogytiglani börtönbüntetés vagy halálbüntetés is lehet. Elemzők szerint a hatóságok igyekezni fognak minél hamarabb, még az ősszel esedékes és politikailag rendkívül érzékeny hatalomváltási időszak előtt lezárni az ügyet. A hírek szerint a gyanúsítottakat nem eredeti lakóhelyükön és a bűntett helyszínén, hanem egy távoli tartományban, Anhujban (Anhui) állítják bíróság elé. Ennek oka az, hogy a hatóságok szerint a Po család olyan nagy politikai befolyással rendelkezik Csungkingban, ami befolyásolhatná az ügyben való eljárást.

Bár a nyomozás még alig kezdődött el, úgy tűnik, az ítélet már előre eldöntött: a Hszinhua jelentése szerint „a két vádlott által elkövetett bűncselekmény részletei világosak, az ellenük felhozott bizonyítékok valódiak és megdönthetetlenek. Tehát, a két vádlott szándékos emberölés vádja miatt elítélendő.”

Politikai aktivisták szerint elképzelhető, hogy Po Hszi-laj korrupciós ügyét felesége elítélésével próbálják majd eltussolni a hatóságok. A pártnak rendkívül kínos volt Po hirtelen bukása, és az eset nagyon megosztotta a pártelitet. Po a nép által kedvelt politikus, az pedig a pártnak is árthat, ha egy befolyásos és népszerű tisztviselő neve egy ilyen nagy nyilvánosságot kapott gyilkossági ügy kapcsán kerül szóba. Ku Kaj-laj közelgő tárgyalása valószínűleg az érdeklődés középpontjában lesz, és megfelelő ürügyként fog szolgálni, hogy halogassák férje ügyének kivizsgálását.Az esetben szavukat felemelő aktivisták ragaszkodnak hozzá, hogy a Po elleni korrupciós vádakat és felesége állítólagos bűncselekményét közösen kell kivizsgálni, ahelyett, hogy az egyik ügyet a másik eltussolására használnák. Az azonban valószínűbbnek látszik, hogy Pót a párton belül fogják megbüntetni, és korántsem biztos, hogy bíróság elé viszik ügyét – nyilatkozott egy pekingi ügyvéd az AFP hírügynökségnek.

A Po elleni politikai leszámolás februárban kezdődött, amelynek a politikust eltávolították csungkingi párttitkári tisztségéből korrupciós vádak miatt. A befolyásos politikust az általa kinevezett rendőrfőnök sodorta bele a máig is rejtélyes ügybe. Az idén ősszel lezajló kínai hatalomváltás során Po esélyes lett volna bekerülni a Kommunista Párt Politikai Bizottságának kilencfős Állandó Bizottságába, amely a legnagyobb hatalommal bíró politikai testület Kínában.

2012 elején a Párt Központi Fegyelmi és Ellenőrzési Bizottsága Csungking város vezetőinek átfogó vizsgálatát rendelte el. A kivizsgálás során különös figyelmet kapott Vang Li-csün (Wang Lijun), Po Hszi-laj egykori rendőrfőnöke, akinek neve már egy korábbi korrupciós ügyben is felmerült. Az utóbbi húsz év egyik legnagyobb kínai politikai botrányát Vang Li-csün eltávolítása, illetve egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolása robbantotta ki. Bár a részletek ködösek, Vang valószínűsíthetően a nyomozás miatt január elején összetűzésbe keveredett Po Hszi-lajjal. A rendőrfőnök megpróbálta a gyilkosság gyanúját Po feleségére terelni, mondván, hogy közvetlen bizonyítékokkal rendelkezik a tettest illetően.

Később, február elején Vang Li-csün a csengtui (Chengdu) amerikai konzulátuson kért menedéket. Megérkezésekor azt mondta, hogy úgy érzi, veszélyben van az élete, és Po feleségének a gyilkosságban való részvételét bizonyító dokumentumokat birtokol. A menedékjogot nem kapta meg, és 24 óra múlva elhagyta az épületet, majd a hatóságok azonnal letartóztatták. A helyi média arról számolt be, hogy rossz mentális állapota miatt betegszabadságra kényszerült. Egy nappal Vang letartóztatása után külföldi lapok egy olyan levelet közöltek, amelyben Vang Kína legnagyobb gengszterének nevezi Po Hszi-lajt, és korrupcióval vádolja.

A botrány folytatásaként március közepén a kínai miniszterelnök nyíltan bírálta Po Hszi-lajt, majd leváltották őt csungkingi pozícióiból. Április elején felfüggesztették a központi bizottsági és politikai bizottsági tagságából is, majd fegyelmi vizsgálatot indítottak ellene. A botrányba felesége is belekeveredett, akit Neil Heywood meggyilkolásával vádoltak meg.

Az ügyről, és különösen Po Hszi-laj sorsáról hónapok óta nem sokat lehetett hallani, múlt héten azonban kínai lapok arról kezdtek cikkezni, hogy Ku Kuj-laj ellen vádat emeltek szándékos emberölés vádjával. A legérdekesebb azonban az, hogy Po Hszi-laj nevét sehol sem említik a vádemelés hírének kapcsán.

Palócz Eszter

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »