Ex-Stasi ügynök az orosz gazdaság kulcsszereplője

Tovább növelte politikai-gazdasági befolyását Oroszországban a Vlagyimir Putyinnal rendkívül jó kapcsolatokat ápoló ex-Stasi ügynök, Matthias Warnig. Miután júniusban bekerült az alumíniumipari óriás, a Ruszal igazgatótanácsába, a múlt héten újraválasztották a Transznyefty igazgatótanácsának elnökévé is.

Az aktuell.ru tájékoztatása szerint az orosz olajvezeték hálozatot birtokló monopólium, a Transznyefty igazgatótanácsának választására már júniusban sor került, ahol a tagok közel felét lecserélték. Az így felálló új bizottság pedig a napokban, egyhangú szavazással választotta meg az igazgatótanács élére a volt keletnémet titkosszolgálati tisztet, Matthias Warnigot.

Az orosz gazdasági életben egyre inkább előkelőbb helyet vív ki magának Warnig, aki a Szovjetunió felbomlása után komoly karriert épített ki. Jelenleg a legnagyobb orosz gazdasági vállalatokban vállal kulcsszerepet. A Transznyefty mellett többek között tagja az orosz olajvállalat, a Rosznyefty, illetve az állami VTB bank (Külkereskedelmi Bank), valamint a Putyin-közeli „Rosszija” bank igazgatótanácsának. Ráadásul június óta az Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha érdekeltségébe tartozó alumíniumipari konszern, a Ruszal igazgatótanácsába is a beválasztották. Warnig felel továbbá – mint az Északi-Áramlat olajkonzorcium igazgatója – a Balti-tenger alatt, Németország és Oroszország között húzódó olajvezeték működéséért is.

A Ruszalban betöltött funkciójáról még spekuláció folyik. Az egykori kommunista titkosszolgálati tisztből lett üzletember feladata, hogy a súlyosan eladósodott vállalatot újra jövedelmezővé tegye. Azonban miközben sokan azt várják, hogy Warnig, mint krízismenedzser vissza tudja állítani a vállalat iránti nemzetközi befektetői bizalmat, addig a Metropol elemzője, Szergej Filcsenkov arra is felhívja a figyelmet, miszerint Warnig egy „állami megfigyelő”, aki a vállalat tevékenységét ellenőrzi és folyamatosan jelent a Kremlnek.

Warnig előretörésének meghatározó tényezőjét minden bizonnyal az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz való jó viszonyban kell keresni. Warnig 1974-től 1990-ig dolgozott a Stasinak (Ministerium für Staatsicherheit). Ezzel párhuzamosan a 80-as évek második felében Vlagyimir Putyin szintén az NDK-ban, Drezdában látott el titkosszolgálati feladatokat, a KGB kötelékében. Nem volt ritkaság, hogy a keletnémet és a szovjet titkosszolgálati szervezet együttműködött egymással. Annak ellenére, hogy Warnig azt nyilatkozta, hogy csupán 1991-ben találkozott először a jelenlegi orosz elnökkel, feltehetőleg már korábban, az NDK-ban is együttműködtek, s talán nemcsak kollegális viszonyba kerültek, hanem szoros barátság is kialakult köztük.

Az NDK megszűnése és a Stasi felszámolását követően mindkettőjük életében változás következett be. Putyin hazatért Szentpétervárra, s előbb a polgármesteri hivatal nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöki, majd a városi kormány elnökhelyettesi posztját töltötte be.

1991-ben Warnig követte a három évvel idősebb cimboráját Szentpétervárra, ahol komoly pénzügyi tevékenységekbe is kezdett, s kiépítette a „Dresdner Bank” oroszországi leányvállalatát, majd több mint egy évtizednyi „háttérmunka” után a 2000-es évek második felétől fokozatosan bekerült a legnagyobb orosz vállalatok igazgatótanácsaiba.

Kesjár Róbert

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »