Történelmi lejtőn a lej

Újabb történelmi mélypontra süllyedt pénteken a lej árfolyama az euróval szemben, miután a Román Nemzeti Bank (BNR) 4,37 lejes átváltást hirdetett meg, amely 25 százalékkal (azaz 1,11 banival) haladta meg az előző napi szintet.

A valutapiaci szereplők beszámolóiból azonban utólag kiderült: az árfolyamzuhanás rosszabbul is elsülhetett volna, mivel péntek délelőtt eredetileg 4,39 lejre szökött az euró ára, amit végül a jegybank közbelépésének sikerült valamelyest korrigálnia. A BNR saját készleteiből nagyobb menynyiségben kínált eurót eladásra, amellyel csökkentette a piacon kialakult hiányt.

A pénzügyi szakemberek zöme úgy vélekedett, pénteken a hirtelen keletkezett eurószűke vitte fel az árakat, mivel a valutapiaci szereplők az amerikai gazdaságból érkező jó hírek hatására nagy tételben vásároltak az európai fizetőeszközből. Ezt Adrian Vasilescu, a BNR kormányzójának tanácsosa is megerősítette, cáfolva, hogy spekulatív támadás gyengítette volna a lejt. Ilie Şerbănescu gazdasági elemző ellenben úgy érvelt: a romániai gazdaság jelenlegi állapota, vagyis a visszaesett fogyasztás, termelés és kilátástalanság tükröződnek az árfolyamban. Mint mondta, a lej eddig is csak természetellenes módszereknek köszönhetően volt erős, ezt azonban nem lehet tovább fenntartani.

„Stabil” valuta

Annak ellenére, hogy a drasztikus zuhanást más-más okokkal magyarázzák, az elemzők abban mind egyetértenek, hogy a központi bank eltökélt abban, hogy a lej pénzpiaci pozícióját stabilan tartsa. A szakértők külön kiemelték: nincs ok aggódni a lej romlása miatt, mivel régiós szinten a román fizetőeszköz értéke ingadozott legkevesebbet az elmúlt időszakban.

„Habár az árfolyamokra erősen rányomja a bélyegét a nemzetközi pénzügyi és gazdasági helyzet, illetve a választások közelsége, a román makrogazdasági mutatók egyértelműen támogatják a hazai pénznemet” – summázta az Agerpresnek Radu Crăciun, az Eureka magánnyugdíj-biztosító befektetési igazgatója. Ezt Florian Libocor, a Román Fejlesztési Bank (BRD) vezető közgazdásza is megerősítette, kijelentve, hogy „Románia minden szempontból jobb helyzetben van, mint 21 hónappal ezelőtt”, utalva arra, hogy 2010 júniusában mérték minden idők legmagasabb – 4,3688 lejes – euróárfolyamát.

Nem lesz drágább?

Az Erste bank közgazdászai szerint a lej stabilitását tovább erősíti az is, hogy a kihelyezett hitelek zöme valutaalapú, de biztató a román kincstár euró-, valamint aranytartalékainak mértéke is, amely lehetővé teszi, hogy a jegybank bármikor gond nélkül beavatkozhasson az árfolyam alakulásába. A pénzügyi szakemberek egyébként számítanak is arra, hogy a BNR kiáll az árak stabilitása érdekében – vagy az irányadó banki kamat alakításával, vagy egyéb közvetett módszerekkel.

A lej gyengülése leginkább azokat érinti hátrányosan, akiknek devizában felvett hitelt kell törleszteniük, viszont nem devizában kapják jövedelmüket.

Biztató ugyanakkor, hogy a Mediafaxnak nyilatkozó elemzők továbbra is kitartanak amellett, hogy az idei évben 4,2–4,3 lej között lesz az euró átlagára és nem tartják valószínűnek, hogy ez 4,5 lej fölé emelkedjen. Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly év végén számos befektető és pénzügyi szakértő még ennél is alacsonyabb, 4,1–4,2 lejes euróátváltást jósolt az idei esztendőre.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »