Az oktatásügyön próbálnak spórolni

A pedagógusok bérének befagyasztását és további, az oktatásügyet érintő megszorításokat tervez több kanadai tartomány – írta meg a The Globe and Mail. A tervezett lépések beleillenek a szövetségi kormány által elvárt kiadáscsökkentésbe és költségvetési szigorba.

Ontario első minisztere, Dalton McGuinty szerint megvédhetők az állások, fenntartható az egésznapos óvoda és a jelenlegi osztálylétszámok. Ezért cserébe azonban a tanári fizetések 2014-ig nem emelkednének a tartományban, és elvennének juttatásokat is. A tartomány pedagógus szakszervezete „példátlan támadásnak” nevezte a tervezetet, a Kanadai Tanárok Szövetsége pedig úgy véli, a kormány a fenti javaslattal „hamis választás” elé állította az oktatásban dolgozókat.

Heves viták zajlanak a kiadáscsökkentésről British Columbiában is, ahol az előző héten a sikertelen tárgyalásokat megelégelve a tanárok szakszervezete háromnapos tüntetést tartott. Sokan amiatt aggódnak, hogy az intézkedések miatt az iskolák bizonyos feladataikat nem tudják majd megfelelően ellátni, például a speciális igényű diákok nevelését.

A támogatások további csökkentésére számíthatnak az egyetemek is többek között Nova Scotiában és Québec-ben. Ellenpélda is akad, Alberta tartomány vezetője, Alison Redford növelte a közoktatás és az egyetemek támogatását. Őt azonban vannak, akik épp azért támadják, mert konzervatív létére „baloldali” politikát folytat.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »