Merénylet zavarta meg a bissaui választást

Vasárnap, az elnökválasztás után meggyilkolták a titkosszolgálat volt vezetőjét Bissau-Guinea fővárosában.

Bissau-Guinea katonai hírszerzésének egykori vezetőjét az otthonához közel, egy bárban lőtték le szemtanúk beszámolója szerint. A merényletre az elnökválasztás napján, a szavazatok leadása után került sor, igazolva azokat a félelmeket, hogy a voksolás erőszakos cselekménybe torkollhat – adta hírül a Reuters.

Egy helyi lakos elmondása szerint Samba Dialloval katonák végeztek valamivel éjfél előtt, majd testét később szállították el. A hadsereg szóvivője nem szolgáltatott információkkal az esettel kapcsolatban, ugyanakkor egy, a neve elhallgatását kérő forrás, aki a biztonsági erők kötelékébe tartozik, megerősítette az ezredes meggyilkolását.

Diallo a katonai hírszerzés vezetőjeként tevékenykedett a hadsereg volt főparancsnoka, Zamura Induta irányítása alatt, egészen addig, amíg mindkettőjüket el nem távolították a hatalomból, és be nem börtönözték 2010-ben, a veterán katonák lázadása során.

A mostani merénylet nem egyedülálló Bissau-Guinea történelmének közelmúltjában. A kis nyugat-afrikai ország hírhedt instabilitásáról, ahol a hatékony működést nagyban megnehezíti a túlburjánzó katonai hatalom. A zűrzavaros belpolitikai viszonyokból adódóan virágzik a kábítószer-kereskedelem, melynek főszereplői maguk is magas rangú katonai vezetők. Bár az elnökválasztást megelőző kampányidőszak békésen telt, komoly aggodalmak voltak és vannak azzal kapcsolatban, hogy a szavazást nem sikerül zökkenőmentesen lezárni, és a hadsereg akár be is avatkozhat a számára nem tetsző eredmények esetén. A létfontosságú külföldi segélyekhez való hozzáférés érdekében azonban elengedhetetlen lenne a választások békés lebonyolítása, így bizonyítva a nemzetközi közösségnek, hogy képesek a stabilitás megteremtésére.

Meleg Veronika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »