Jubileumi Csángó Napot tartottak Csíkszeredában

Tizedik alkalommal szervezték meg vasárnap Csíkszeredában a csángó néphagyományt népszerűsítő rendezvényt. A tizedik Csángó nap tematikáját a moldvai magyar irodalom köré csoportosították, amelynek aktualitását az első neves csángó költő, Lakatos Demeter születésének 100. évfordulója adta. Az esemény keretében Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a gondozásában megjelent Mük szeretünk itt élni című, a moldvai csángók helyzetét elemző kiadványt mutatta be a jelenlévőknek.

A Hargita Megyei Kulturális Központ és a Hargita Megyei Tanács által közösen megszervezett rendezvény november 13-án, vasárnap délelőtt ünnepi szentmisével indult, majd a Megyeháza tanácstermében a Csíkszeredában tanuló moldvai magyar diákok irodalmi műsorával kezdetét vette az idei ünnepség. Ebben az évben a szervezők arra törekedtek, hogy a rendezvény középpontjába az anyanyelvhasználatot kísérő állandó nehézségek helyett a csángó kultúra megőrzéséért folytatott munka eredményei kerüljenek.

Elsőként Halász Péter néprajzkutató mutatta be Lakatos Demeter munkásságát, előadásában azokról a kortárs csángó alkotokról – többek között Petrás Máriáról, Gábor Feliciáról, Perka Mihályról, Laczkó Mihályról – is szót ejtett, akik az ünnepségen nem tudtak jelen lenni, ám figyelemreméltó tevékenységükkel elismerést érdemelnek.

Farkas Gábor irodalomkritikus a moldvai magyar szerzők alkotásait méltatta és a csángó irodalom értékeire mutatott rá. Ezt követően pedig a jelenlévők személyesen is megismerkedhettek Duma András író-költővel, Iancu Laura költőnővel, illetve Nyisztor Tinka néprajzkutatóval. A közönségtalálkozót Borbáth Erzsébet tanárnő moderálta, aki legfontosabb feladatának tartja minél szélesebb körben megismertetni a csángó néphagyományokat és arra ösztönözni a csángó fiatalokat, hogy büszkén vállalják identitásukat. Nyistor Tinca hozzászólásában az anyanyelv templomi használatának fontosságára mutatott rá, hangsúlyozva azt, hogy aki elfelejti anyanyelvét, az többé Istennel sem tud kommunikálni. Duma András köszönetett mondott azért, hogy Csíkszereda a mai napig az egyik legbefogadóbb város, ahová örömmel jönnek tanulni a csángó fiatalok. Iancu Laura pedig kiemelte, hogy csángónak lenni számára egy olyan keresztség, amelyet nem lehet és meg sem próbálna lemosni magáról.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, aki a csángó ügy elkötelezettje, idén is fontosnak tartotta a rendezvényen való részvételt. Míg a tavalyi évben, a kilencedik Csángó napon a szerkesztés alatt álló kiadványról csak tervszerűen beszélt, most konkrétan ismertette az azóta megjelent és Brüsszelben hivatalosan is bemutatott Mük szeretünk itt élni c. csángó tematikájú, háromnyelvű kötetet.

„Ezt a kiadványt azért tartottam fontosnak elkészíteni, mert bízom benne, hogy azok a politikusok, akik elolvassák, emlékeztetik a román poltikumot arra, hogy az Európa Tanács 1521/2001-es Ajánlása, amely a csángó kultúra védelméért született több egy egyszerű felhívásnál és nem lehet figyelmen kívül hagyni” – magyarázta az RMDSZ-es politikus.

Az eseményen Zsigmond Barna Pál, csíkszeredai főkonzul is részt vett, aki köszöntőjében a kettős állampolgársági törvény csángókra vonatkozó fejezeteit ismertette, majd azt is kiemelte, hogy mind a politikai, mind a civil szférában is egységre van szükség, annak érdekében, hogy a csángó nép kultúráját minél többen megismerjék és befogadják. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is jelen volt az ünnepségen. Borboly a székelyföldiek felelősségét hangsúlyozta a szórványban élő magyarok iránt: nekünk itt Székelyföldön a kulturális támogatási lehetőségeinkről le kell mondanunk a szórványban, illetve a Moldvában élő magyar ajkúak javára, hiszen identitásuk megőrzéséhez nekik nagyobb szükségük van a segítségre – mondta.

Kitekintő / Erdély Ma

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »