csángó

Ösztöndíj csángóknak

Első alkalommal adták át pénteken Csíkszeredában csángó magyar egyetemista fiataloknak a nemrég alapított, a csángó magyarok apostolaként is nevezett, idén januárban elhunyt győri bencés szerzetesről, Jáki Sándor Teodózról elnevezett tanulmányi ösztöndíjat.

Read More »

Államosították a csángóoktatást

Veszélybe sodorta a moldvai csángók magyaroktatását a program lebonyolításának ettől a tanévtől bevezetett új rendszere – kondította meg a vészharangot a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ).

Read More »

Újjáépítenék a Rákóczi-várat

A gyimesbükki csángók újraépítenék az ezeréves határ fölött őrködő, Rákóczi-várként ismert őrtornyot. A valamikori Nagy-Magyarország legkeletibb részét jelző „vár” újraépítésének gondolata Deáky András nyugalmazott tanár ötlete. A volt iskolaigazgató, számos gyimesi emlékhely kitervelője és kialakítója szerint a romos állapotban lévő megfigyelő vámhivatal újjávarázsolásával a „végváriak” megkoronázhatnák eddigi megvalósításaikat. Az előtanulmányt végző szakemberek szerint az őrtorony újjáépítése mintegy 150 ezer euróra rúgna.

Read More »

Csángó gyerekek balatoni nyaraltatására gyűjtöttek

Több százan vettek részt a Pintér Aukciósház második alkalommal megrendezett, Balaton, nyár, szerelem című nyári árverésén és az utána rendezett koktélpartin a balatonfüredi Vaszary Villában, ahol csángó gyerekek balatoni nyaraltatására gyűjtöttek - közölte az Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS) honlapján a balatonfüredi önkormányzat.

Read More »

Visszahozni a szórványt

Az elmúlt hetekben a Románia Ma blog szerzője negyedmagával csángóföldi expedíciót tett Con?tan?a megyétől észak felé, Jászvásár irányába. Lássuk milyen tanulságokkal tértek vissza.

Read More »