Nagyot bakizott Perry a jelöltvitán

Az ősz folyamán hetedik alkalommal feszültek egymásnak a republikánus jelöltek. Az est emlékezetes pillanata Rick Perry bakija volt, akinek a viták felérnek egy rémálommal. Az élmezőny két tagja, Herman Cain és Mitt Romney hozta a formáját.

A Michiganben rendezett republikánus elnökjelölti vita Rick Perry hibájától volt hangos. A texasi kormányzónak nem jutott eszébe a harmadik szövetségi hivatal, amelyet megszüntetne, ha elnökké választanák.

Úgy tűnik, a Perry-kampánycsapat hiába reménykedett abban, hogy a vita majd meghozza a nagy áttörést. A kormányzó még az alapvető elvárást sem tudta teljesíteni, hogy hiba nélkül szerepeljen, így elúszni látszanak az esélyei.

“Három olyan hivatal van, amelyeket felszámolnék, ha odakerülök: Kereskedelemi, Oktatási, és – mi is a neve a harmadiknak? Lássuk csak” – bonyolódott bele beszédébe Perry, majd miután újra sikertelenül próbálkozott a felsorolással, Ron Paul a Környezetvédelmit javasolta. Erre nevetés tört ki, de a műsorvezető nem tágított, és újra Perrynek szegezte a kérdést, hogy meg tudja-e nevezni a harmadikat. Végül a texasi belátta, hogy nem tudja. “Nem tudom. A harmadikat nem tudom. Sajnálom. Upsz.”

A vita után a kormányzó csapata megpróbálta “hiteles, emberi pillanatként” beállítani a hibát, Perry azonban elismerte tévedésének súlyát. “Igen, kínos pillanat volt. Persze, hogy az volt – nyilatkozta Perry, majd hozzátette: “de ennél sokkal fontosabb az, hogy az emberek megértették az elveinket, a konzervatív elveinket, és ez az, ami számít, nem pedig egy litánia a hivatalokról, amelyeket meg akarok szüntetni”

A vitán a két fő aspiráns, Herman Cain és Mitt Romney is jól teljesített. Előbbi, akit az utóbbi időben több nő is szexuális zaklatással gyanúsított elutasította a vádakat. “Habár a vádak teljes mértékig tévesek, biztosan vannak olyanok, akik ennek következtében elpártoltak Herman Caintől” – mondta az önmagáról harmadik személyben beszélő Cain. “Az utóbbi kilenc napban az emberek a dollárjaikkal szavaztak, amivel tudatták, hogy nem kérnek a karaktergyilkosságból”- utalt Cain a pénzadományokra, amelyeket az elmúlt héten kapott.

Romney, aki a “határozottság és az állandóság emberének” nevezte magát erősen támadta az állami beavatkozások minden formáját. “A piac működik” – mondta. “Ha hagyjuk, hogy a kormány irányítsa a gazdaságot, az mind a piacnak, mind az embereknek káros”. Majd elmondta, hogy ő a kezdetektől fogva ellenezte, hogy a kormány megmentse a csődbe jutott autóvállalatokat. “Függetlenül attól, hogy Bush vagy Obama csinálta, rossz lépés volt.” – tette hozzá.

Novemberben még két republikánus vitára kerül sor, a következőt Dél-Karolinában rendezik.

Hegedűs Márk

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »