Kína eladja amerikai kincstárjegyeit

Kína 36,5 milliárd dollár (7800 milliárd forint) értékben adott túl amerikai államkötvényein augusztus folyamán – hozta nyilvánosságra az amerikai Pénzügyminisztérium. Nem véletlen a kincstárjegyek eladásának időzítése, hiszen a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet szintén augusztus elején minősítette le az Egyesült Államokat a legjobb AAA besorolásból AA+ szintre, az ország növekvő költségvetési hiánya miatt – közölte a BBC. A kelet-ázsiai régióból Hongkong, Tajvan és Szingapúr is csökkentette amerikai államkötvényekben tartott befektetéseit, ezzel szemben Nagy-Britannia, Svájc, Japán és a Karib-szigetek jelentős értékben vásároltak kincstárjegyeket. A Bloomberg információi szerint a teljes külföldi tulajdon két százalékos növekedés következtében rekord nagyságú, 4570 milliárd dolláros (980 billió forint) értéket ért el.

Az amerikai gazdaság bizonytalanfellendülése kisebb kockázatot jelent, mint az európai adósságválság, mely jelentős mértékben árthat a kelet-ázsiai országok gazdasági fejlődésének. Szakértők szerint a befektetések áramlása azt mutatja, hogy az államkötvények továbbra is „biztonságos menedék” státusszal rendelkeznek, annak ellenére, hogy a nyugtalanság éppen ezek minőségének bizonytalansága miatt kezdődődött meg.

Az eladások ellenére Kína továbbra is 1137 milliárd dolláros (245 billió forint) amerikai államkötvény-állományt birtokol. Az Egyesült Államok adósságának finanszírozásában Kína után Japán a második legnagyobb szereplő, 936,6 milliárd dollárral. Harmadik helyen Nagy-Britannia áll, mely az elmúlt év során jelentős növekedést mutatott a kincstárjegy-tulajdon terén: 181 milliárd dollárról (38.995 milliárd forint) 397,2 milliárdra (ebből 36,5 milliárddal augusztusban) növelte az amerikai befektetéseinek összértékét – írja a Financial Times.

Elemzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a nemrég közölt adatok nem fedik pontosan a valóságot, mivel nem a kincstárjegyekkel ténylegesen kereskedő országot veszik számba, hanem a pénzügyi tranzakciók földrajzi helyét. Ez nem elhanyagolható különbség, hiszen Kína számtalan esetben vásárol amerikai kincstárjegyeket Londonon keresztül, így lehetséges, hogy a látszólag Nagy-Britannia tulajdonában álló kincstárjegyeket valójában Kína vagy más ország vásárolta meg.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »