Bizonytalanság Kadhafi halála körül

A Nemzeti Átmeneti Tanács (NTC) szóvivője megerősítette, hogy Moammer Kadhafi életét vesztette Szirt városának újabb ostroma során. Az egykori líbiai vezető halála körül máris zajlanak a találgatások, az NTC által a Reuters hírügynökség számára eljuttatott első híradások még arról szóltak, hogy a diktátor mindkét lába megsérült a harcokban, ezt követően egy mentőautó elszállította a frontvonalról. Percekkel ez után az AFP hírügynökség számára az átmeneti tanács egy másik tagja azt nyilatkozta, Kadhafi nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, de „még lélegzik”. Nem sokkal ez után már arról érkeztek értesülések, hogy a hónapok óta bujkáló vezetőt menekülés közben lőtték fejbe. A jelenlegi legfrissebb hírek ez utóbbi forgatókönyvet erősítik meg, az NTC szóvivőjének hivatalos tájékoztatása szerint közvetlen tűzpárbaj alakult ki a város felmentéséért fáradozó erők és Kadhafi megmaradt harcosai között, ekkor érték a halálos lövések Moammer Kadhafit, akit a „fején is találat ért”. Bár ennek ellentmondani látszik a Reuters-nek nyilatkozó Kadhafi-ellenes harcosok története, akik állításuk szerint a saját szemükkel látták a földbe vájt lyukban meghúzódó vezetőt, aki rejtekhelyének megtalálása után azt ordította a csapatok felé, hogy ne lőjenek.

Korábban számos szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy Szirt városát nem véletlenül védik igen komoly tűzerővel a Kadhafi-párti erők, minden bizonnyal egykori magas beosztású személyek és talán maga a diktátor is itt bujkálhat, ahogy ez most be is igazolódott. A BBC információ szerint a Kadhafi-ellenes erők elfogták a korábbi líbiai vezető szóvivőjét, valamint a hadsereg vezetője is elesett az ostrom során.

Független hírforrások eddig még nem erősítették meg ezeket az értesüléseket, ennek ellenére Líbiában ország szerte rögtönzött utcai ünneplések kezdődtek. Ha valóban elesett Moammer Kadhafi, ezzel az arab tavasz néven elhíresült, hosszú hónapok óta tartó észak-afrikai eseménysorozat egy újabb igen jelentős állomásához érkeztünk.

Romász Andrea

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »