Mély reformokra van szükség a válság átvészeléséhez

Latin-Amerika az ENSZ Fejlesztési Programjának 2011. évi jelentése szerint a világ legerőszakosabb régiója, köszönhetően nagyrészt a kábítószer-kereskedelem által gerjesztett erőszakhullámnak, de emellett a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése is jelentős terhet ró a térség államainak kormányaira. Heraldo Muńoz, az ENSZ másodtitkára szerint égető szükség van reformokra, máskülönben a kontinens országai nem lesznek képesek túlélni a világgazdasági válság begyűrűző hatásait, illetve a fejlődés egyik gátjának számító erőszak megfékezése érdekében a határokon átnyúló összefogás fontosságát hangsúlyozta egy Madridban adott interjú során.

Heraldo Muńoz 1948-ban született Santiagoban, Salvador Allende elnökségének idején. A denveri, majd a katolikus chilei egyetemen folytatta tanulmányait, nemzetközi szakon diplomázott. Társalapítója volt a Demokrata Pártnak, aktívan részt vett a „Szavazz nemmel” kampányban 1988-ig, amikor Augusto Pinochet a második elnökségért indult. Chile ideiglenes megbízottja volt az Amerikai Államok Szervezetében (OAS) (1990-1994) Patricio Aylwin elnöksége alatt, majd nagykövetnek nevezték ki Brazíliába (1994-1998). 2002-től külügyminiszter-helyettes, majd ezt követően Richardo Lagos elnök kabinetfőnöke. 2003-től az ENSZ chilei nagykövetének nevezték ki, 2010-től pedig az UNDP egyik regionális igazgatója s egyben főtitkár-helyettese.

Megjelent főbb publikációi: „Egy magányos háború: egy diploma krónikája az iraki háborúról és annak tanulságai”, „A diktátor árnyékában: Élet Augusto Pinochet alatt”. 

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »