Biden: Kína és az USA „érdekelt egymás sikerében”

Befejeződött Joe Biden amerikai alelnök kínai útja, mely múlt hét szerdától vasárnapig tartott, számolt be China Daily. A látogatás utolsó állomása az alelnök Szecsuáni Egyetemen tartott beszéde volt, melyben főként a kínai befektetők aggodalmait igyekezett eloszlatni. Biden rámutatott, hogy az Egyesült Államok legnagyobb hitelezői továbbra is amerikai állampolágrok, „így Amerika nem csak a kínai befektetések miatt, hanem átfogóan érdekelt a állampapírok értékének megóvásában”.

Az alelnök arról is biztosította a hitelezőket, hogy az Egyesült Államok soha nem fog fizetésképtelenné válni, továbbá elutasította az ország gyengülését hangoztató nézeteket. Biden pénteken találkozott Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökkel, akinek szintén elmondta, hogy nincs oka aggodalomra Kína amerikai állampapírjai miatt. Peking az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezőjeként 1,2 ezer milliárd dollár értékben birtokol amerikai kötvényeket, melyek sorsa az USA magas adósságállománya körüli problémák és az ország adósbesorolásának lerontása miatt bizonytalanná vált. Ennek ellenére Ven a pénteki találkozón azt mondta, bízik az amerikai gazdaság rugalmasságában.

Az alelnök látogatása során a két ország kölcsönös függőségét és együttműködésük szükségességét is hangsúlyozta, mely szerinte nem csupán Peking és Washington, hanem az egész nemzetközi közösség érdeke is. „Kína és az Egyesült Államok sok közös fenyegetéssel néznek szembe, de sok célon és felelősségen is osztoznak” – idézte szavait a Bloomberg. Biden szerint a két országnak kiemelt szerepe van a globális biztonság megteremtésében, együttműködve pedig sokkal hatékonyabban dolgozhatnak ennek megvalósításán, kezdve az iráni és észak-koreai nukleáris fegyverkezés megakadályozásával.

Az USA alelnöke szerint továbbá Peking és Washington közreműködése a világgazdaság talpra állításában is elengedhetetlen. A világ két vezető gazdaságaként az Egyesült Államok és Kína „a két legerősebb motorja” a folyamatnak, a sikerhez vezető úton azonban a felek egymásra vannak utalva. Az alelnök beszédében méltatta a Kínában zajló pozitív gazdasági és társadalmi folyamatokat, melyek elmondása alapján az Egyesült Államokra és az egész világra jó hatással vannak. „A virágzó kínai gazdaság nagyobb keresletet teremt az amerikai termékek és szolgáltatások iránt” – mondta. „Érdekeltek vagyunk egymás sikerében.”

Koczkás Sára

Friss hírek