16 éves a Kazah Köztársaság Alkotmánya

A Kazah Köztársaság augusztus 30-án ünnepli Alkotmányának 16. évfordulóját. Ezen a napon az egész országban ünnepi rendezvényeket tartanak.

Az emberi szabadságjogok, az állami struktúra fejlesztése az életszínvonal emelése érdekében, a kazahsztániak egészsége érdekében, a civil társadalom erősítése és a nem kormányzati szektor fejlesztése mind az alkotmányos rendelkezések gyakorlati megvalósításának összetevői.

A demokratikus, világi és szociális állam alkotmányos alapjai, amelyek alapja a társadalmi egyetértés és a politikai stabilitás, a gazdasági fejlődés a népjólét érdekében feledteti azokat a kérdéseket, hogy Kazahsztán milyen lesz öt, tíz vagy ötven év múlva. Értékelni fogja az emberi jogokat és szabadságot, hogy ezek ne sérüljenek, az állami feladatok és kérdések megoldását, kizárólag a nép akarata alapján az Alkotmány és az ország jogalkotása keretein belül.

Kazahsztán alaptörvénye – a világi és szociális állam alkotmányos alapjai a társadalmi egyetértésre és politikai stabilitásra épül

Augusztus 30-án ünneplik Kazahsztán alkotmányának 16. évfordulóját. Ma már senkinek nincs kétsége afelől, hogy Kazahsztán demokratikus álammá lett minden tartozékával együtt.

Az elnökválasztások, a parlamenti és önkormányzati választások, amelyeken a nép, mint az állami hatalom forrása, kinyilvánítja akaratát és szuverenitását, meghatározva a hatalom demokratikus jellegét és magas szintű legitimitását, az alkotmány követelményei alapján zajlanak. A választások minden alkalommal a demokrácia és átláthatóság új minőségi változásait tükrözik és a külföldi megfigyelők véleménye szerint megfelelnek a vezető nemzetközi alapoknak.

Törvényileg meghatározott és állandó fejlesztésben állnak a civil társadalom központi intézetei, valamint a lakosság polgári pozíciója a politikai pártok formájában, a nem kormányzati szervezetek és a különböző politikai orientációjú média. Továbbá, nem csak jogilag van elismerve, de erősen beleékelődött a köztudatba az Alkotmány 5 cikkelye az ideológiai és politikai sokoldalúságról.

Az alkotmány demokratikus lényegéért tett kemény munka eredményeit a világ elismerte azzal, hogy Kazahsztánt, mint egyedüli volt szovjet köztársaságot, 2011-ben egyöntetűen megválasztották az EBESZ elnökévé. 

Kitekintő

Friss hírek