Habsburg Ottó élete és műve: Monarchia helyett Európai Unió

Hétfőn reggel elhunyt Habsburg Ottó. A Starnbergi-tó mellett lévő házában családi körben érte a halál. Hét gyermekét a közelében tudhatta, amikor csendben elaludt.

Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó császárának és Magyarország utolsó királyának, IV.Károlynak a fia 98 évet élt. Felesége, Regina tavaly februárban halt meg, kettőjük földi maradványait a bécsi Kapuzinergruftban, a Habsburg uralkodócsalád síremlékében szeretnék majd együtt örök nyugalomra helyezni.

Habsburg Ottó 1912. november 20-án született Alsó-Ausztriában Habsburg Károly és felesége, Zita 8 gyermeke közül elsőként. Keresztapja Ferenc József császár volt.

Apja csupán két évig uralkodik, 1916-tól 18-ig, az első világháború nehéz időszakában. Birodalomszerte forradalmak törnek ki, kikiáltják a köztársaságot, így visszavonulásra kényszerül. Nem mond le, de a monarchia összeomlása után a család előbb Svájcba költözik, majd Madeira szigetére száműzik őket, ahonnan kétszer is megkísérli a visszatérést. De ez nem sikerül neki: Károlyt itt éri a halál, a spanyolnátha áldozata lesz.

Apja halála után Ottó lenne a trónörökös, s erről a jogáról csak 1961-ben mond le, hogy visszatérhessen szülőhazája földjére. Fiatal éveit Spanyolországban és Belgiumban tölti, a Leuveni Egyetemen doktorál 1933-ban, amikor a politika és a társadalomtudományok doktora lesz. A következő években felemeli szavát a nemzeti szocializmus sötét eszméje és Ausztria Németországhoz való csatolása, az Anschluss ellen. Tevékenyen is részt vesz az ellenállásban: többezer zsidó ember megmentése köthető a nevéhez.

A második világháború alatt Amerikában él, majd a háború után visszatér az öreg kontinensre, és Európa egyesítésének vízióján dolgozik, a Páneurópai Unió alapítójával közösen. 1973-tól egészen 2004-ig, 31 éven át a Páneurópai Unió elnöke, húsz éven keresztül az Európai Parlament tagja.

A Páneurópai Unió vezetőjeként új célkitűzéseket ad a szervezetnek. Fő törekvései, hogy Kelet- és Közép-Európát felszabadítsák a kommunista uralom alól, valamint a keresztény értékek védelme az egyre inkább materialista világban. Habsburg Ottónak köszönhető, hogy a mozgalom Európa-szerte követőkre talált.

Igyekezett a figyelmet a keleteurópai népekre irányítani: 1982-ben elérte, hogy az Európai Parlamentben egy üres széket tartsanak fenn a vasfüggöny mögött élők szimbólumaként. Korábban sem félt vállalni akár a konfrontációt sem, ha számára fontos kérdésekről volt szó: a hetvenes években nyíltan szembelyezkedett Willy Brandt-tal és veszélyesnek nevezte az NSZK politikáját, amely békés együttélésre törekedett a kommunista országokkal.

1989-ben nagy szerepe volt a Páneurópai Pikniknél, ahol több, mint hatszáz NDK állampolgár léphette át Magyarország nyugati határát.

Habsburg Ottó halálával Európa az utolsó osztrák-magyar császár és magyar király elsőszülött fiát veszítette el, az utolsó királyfit, akit születése óta egy birodalom és annak nemzetei iránti felelősségtudatra neveltek és uralkodásra készítettek fel. Egy olyan embert, akit ez a kötelességérzet élete csaknem száz évén át nem hagyott el, s akinek cselekedeteit mindhalálig ez a belső motiváció vezette.

Egy európéer élete és világlátása mozgóképen

Interjú Habsburg Ottóval német nyelven:

Az M1 műsora IV.Károly életéről. Néhány mondat Habsburg Ottótól és Habsburg Györgytől – magyarul.

Habsburg Ottó angolul beszél:

Hajnal Anett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »