Így is lehet ünnepelni a Függetlenség Napját

Az USA-ban számos lehetetlen, különleges és egyedi módon emlékeznek meg e jeles napról.

1776. július 4-én az akkor még Kontinentális Kongresszus elfogadta a Lee-határozatot, azaz kimondta, hogy a tizenhárom amerikai gyarmat hivatalosan is elválik a Brit Birodalomtól. A gyarmatok kongresszusa pedig szentesítette a Thomas Jefferson által jegyzett függetlenségi nyilatkozatot és megalakították az Amerikai Egyesült Államokat. Azóta ünneplik július 4-én a Függetlenség Napját, az USA legszentebb nemzeti ünnepét.

Amerikában és a világon számos lehetetlen, különleges és egyedi módon emlékeznek meg e jeles napról. A „legősibb” parádé Rhode Island szigetéhez köthető – ott 1785-re lehet visszavezetni a parádét. Ez a legrégebbi folyamatosan megtartott évenkénti fesztivál, mely július 4-hez kötődik. A tűzijátékon és felvonuláson kívül azonban különc módon is lehet a függetlenségért rajongani. Coney Islanden például hotdogevési verseny hirdetnek ezen a napon 1916 óta. A győzelem nem csupán diadalt jelent – a felsorakozott nagyevők közül a legügyesebbnek 10 ezer dollár üti a markát.

Szintén a mozgalmasabb ünnepekhez tartozik a Georgia állambeli Atlantában a 10 kilométeres futás, melyet 1970 óta rendeznek meg. Ez a világ egyik legnépesebb ilyen jellegű versenye, 2007-ben például több mint 55 ezren vettek részt rajta. A sporteseményeken túl számos színes rendezvénnyel ünneplik az amerikaiak a függetlenséget- a kisvárosi vurstliktól fogva a New York-i óriás-tűzijátékig ilyenkor egész amerikai csillagos-sávosba öltözik.

A Függetlenség Napjáról azonban nemcsak az Egyesült Államokban emlékeznek meg. Az USA állampolgárai a világ minden táján megünneplik július 4-ét, Magyarországon például a szokásokhoz híven idén is díszbeszédekkel és fogadással ünnepelték a Lee-határozat aláírását.

Kustánczi Norbert

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »