Európai Unió

Újra itt a Brexit megoldatlan kérdése, a határvita

Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépésének egyik fontos, máig megoldatlan Kérdése az Írország és Észak-Írország közötti határ kezelése. A nagypénteki megállapodás szerint ugyanis ott nem lehet határ, de Írország az EU tagja maradt. A problémára kitalált ideiglenes megoldás nem igazán működik.

Read More »

50% felett az uniós átoltottság

Bár az egyes EU-tagállamok között továbbra is jelentős különbségek vannak, összességében már minden második felnőtt  megkapta minden szükséges oltási dózisát (Janssen oltás esetében egy, a többi vakcina esetében két dózist).

Read More »

Szlovénia átvette az EU soros elnökségét

Az elnöki tisztséget Szlovénia Portugáliától vette át, majd január elsejével Franciaországnak adja át. Szlovénia elnökségi programja jegyében Európa válságból való kilábalására és ellenálló-képességének növelésére, Európa jövőjének átgondolására, a jogállamiság és az európai értékek előmozdítására, valamint a biztonságra és a stabilitásra fog törekedni az európai szomszédság terén.

Read More »

Mától él az uniós covid-igazolvány, cserélni kell a magyar védettségi igazolást

Néhány hetes tesztidőszak után ma élesben is elindult az uniós covid-igazolvány. Az igazolás nem minősül úti okmánynak, nem állítják ki hivatalból, és nem is küldik meg automatikusan, de sok esetben megkönnyíti az EU-n belüli utazásokat. Itthon a jelenleg használt magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra.

Read More »

Uniós körútra indul Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke minden tagállamot meglátogat, hogy közösen tekintsék át a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának finanszírozását szolgáló nemzeti terveket - ezt az uniós bizottság elnöke jelentette be szerdán Brüsszelben.

Read More »

Az EU kiterjesztené a schengeni övezetet

Az Európai Bizottság szerdán a schengeni térség megerősítésére irányuló stratégiát mutatott be, a javaslat szerint a bizottság 2027-ig egy 10 ezer fős parti és határvédelmi egységet hozna létre a Frontex keretén belül, és fontosnak tartják Bulgária, Románia, Horvátország és Ciprus csatlakozását is.

Read More »