Csökkentek a kínai ingatlanárak

A kínai Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a használt ingatlanok piacán hatásosak voltak az állam korlátozó lépései, ugyanis májusban a vizsgált 70 városból 23-ban mérséklődtek az árak az előző havi adatokhoz viszonyítva. Ez előrelépést jelent az áprilisi eredményekhez képest, akkor 16 volt az árcsökkentő városok száma – jelentette a Bloomberg. Az új építésű lakások piacán egyelőre maradt a növekvő tendencia, 67 városban regisztráltak az áprilisinál magasabb árakat, bár az emelkedés mértéke lassult.

Ahmint arról a Kitekintő korábban már beszámolt, a közel két éve folyamatosan emelkedő lakásárak és az ingatlanpiac nagymértékű bővülése elemzők szerint az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával fenyeget. Ennek megelőzése érdekében a kormány 2010-ben szigorított a jelzálogpiaci szabályozáson, ám az intézkedés nem ért el tartós hatást, így Peking idén januárban ingatlanadó bevezetése mellett döntött. Ez a reform a második lakások fenntartását tette költségesebbé, így elsősorban a helyzetet nagymértékben fokozó spekuláció visszafogására alkalmas.

Az ingatlanpiaci tendenciák a gazdasági félelmek mellett jelentős társadalmi feszültségek forrásai is. Százezreket lakoltatnak ki otthonaikból, sokszor akaratuk ellenére, így biztosítva még több teret  a spekuláns lakásvásárlásoknak. Ráadásul a kínai lakosság legnagyobb része nem tudja kifizetni az egyre magasabb árakat, ezért a kormány, abban bízva, hogy a projekt hozzájárul az ingatlanárak letöréséhez, több millió megfizethető árú otthon építésébe kezdett.

Kína idén 10 millió olcsó lakás átadását tervezi, összesen pedig 36 millió kedvező árfekvésű ingatlan felépítésére kötelezte el magát. Ha a tervezett projekt megvalósul, az elkészült lakások az ország ingatlan kínálatának egyötödét fogják lefedni. „A program sikeres kivitelezése esetén hozzájárulhat a túlfűtött piac lehűtéséhez” – nyilatkozta a Xinhua hírügynökségnek Cao Hung-huj (Cao Honghui), a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója.

Koczkás Sára

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »