Bemutatták az új orosz utasszállítót

Oroszország hatalmas figyelmet fordítva vesz részt a 49-ik alkalommal megrendezésre kerülő Párizsi Repülőkiállításon, amelyre a világ minden országából érkeznek vendégek. Az esemény apropóján fogják bemutatni a Szuhoj nemrég kereskedelmi forgalomba állt legújabb modelljét, a SuperJet 100-as utasszállítót.

Idén 49-ik alkalommal kerül megrendezésre a Párizs melletti Le Bourget repülőterén a több mint 2100 nemzetközi kiállítót felvonultató nemzetközi repülési szakkiállítás, tájékoztat a RIA Novosztyi hírügynökség.

Összesen 59 orosz cég fog részt venni a rendezvényen, közülük 27 katonai vállalat, nyilatkozta a haditechnológiai együttműködésért felelős szövetségi szerv szóvivője. Hozzátette, hogy harci repülőgépek és hozzájuk kapcsolódó egyéb felszerelések alkotják majd a kínálat jelentős részét.

Az esemény orosz szempontból legfontosabb mozzanata az új Szuhoj SuperJet 100-as utasszállító repülőgép nemzetközi debütálása. Az új jármű most mutatkozik be először a nyugati nagyközönség előtt, az első, Jurij Gagarinról elnevezett gép nemrég állt szolgálatba az örmény Armavia Jereván-Moszkva járatán. A gyártás során a Szuhoj együttműködött olyan amerikai, illetve európai vállalatokkal is, mint a Boeing, a Snecma, a Thales, a Messier Dowty, a Liebherr Aerospace és a Honeywell. Az Aeroflot már 30 darabot rendelt az új modellből és további 10 példányra szerzett opciót. A SuperJet 100-asokat kezdetben belföldi, majd később nemzetközi járatokon is szolgálatba állítanák az orosz nemzeti légitársaságnál.

A SuperJet 100-as lesz az egyetlen légijármű, amelyet az orosz kiállítók be kívánnak mutatni, hogy ezzel is minden figyelmet rá szegezzenek. A projekt célja egy olyan közép-hatótávolságú gép megalkotása volt, amely 3-6 órás utakra, maximum 4400 km-es távolságra 75-98 utast képes elrepíteni.

Oroszország ezen kívül tervezi az MSz-21-es modell bemutatását is. Az Airbus A320-as és a Boeing 737-es család riválisaként számon tartott gép egyelőre azonban nem teljes életnagyságban lesz jelen a kiállításon.

A kiállításon részt vesz Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is, aki megbeszéléseket folytat francia kollégájával, Francois Fillonnal, valamint Nicholas Sarkozy francia elnökkel is. A légiipari szakértők egyöntetű véleménye szerint az idei kiállítást Oroszország, Kína és Brazília dominálja majd.

Rózsa József

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »