Mélyülnek az olasz–kínai kapcsolatok

A kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok, valamint az Európai Unióval való együttműködés mélyítésről tárgyalt Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök olaszországi látogatása során – jelentette a Hszinua (Xinhua) pekingi állami hírügynökség. Hszi, aki útja során részt vett egy, az olasz egység évforulója alkalmából megrendezett ünnepségen is, kijelentette, hogy a közelmúlt során gyorsan fejlődő kínai–olasz viszony a kelet-ázsiai ország európai kapcsolatainak egyik legstabilabbika. Az alelnök azt is hozzátette, hogy „a világ legnagyobb fejlődő országának” számító Kína, illetve a „fejlett országok legjelentősebb blokkjának” tekinthető Európai Unió kétoldalú kapcsolatainak további mélyítését tartja szükségesnek, hogy „a változó nemzetközi helyzet” fényében „egyenlő, a kölcsönös tiszteleten alapuló” és az „ideológiai jellegű nézeteltéréseket meghaladó” partnerség alakuljon ki Peking és Brüsszel között. Hszi szerint ezen partnerség jelentősen elősegítheti a „világ békéjét, stabilitását és prosperitását”.

Van Kang (Wan Gang) tudományért és technológiáért felelős miniszter Rómában elmondta, hogy a kutatás-fejlesztésben való együttműködés a két ország kapcsolatának fontos mozgatórugója, mely téren Olaszország Kína kiemelkedő partnerévé vált. A két fél közel 40 megállapodást kötött e területen, Sanghajban pedig közös innovációs központot létesítettek az elektromos autók fejlesztésének és a városépítészet kutatásának előremozdítására. A gazdasági együttműködést illetően Hszi Milánóban, a helyi üzleti körökkel való találkozón sietett leszögezni, hogy a Kína által alkalmazott preferencia-rendszer és a „nemzeti elbírálás” elve nem jelenti azt, hogy országa nem üdvözölné a tengerentúli befektetéseket. Tájékoztatása szerint Kína gazdasági modellváltása emelni fogja a külföldi tőkebeáramlás mértékét és minőségét is, Pekingnek a belső fogyasztás növelésére vonatkozó lépései pedig jelentős lehetőségeket kínálnak az európai vállalatok számára.

Ezzel összhangban az olasz Unicredit bankóriás az év második felében Kantonban (Guangzhou) nyit majd fiókot. A két ország közti kereskedelem tavaly 44,5%-kal 31,3 milliárd euróra nőtt, Kína összességében Olaszország tízedik, míg Olaszország az EU-tagállamok közül Kína negyedik legfőbb gazdasági partnere. Róma és Peking e volument 2015-re 50 milliárd fölé szeretnék emelni. A China Daily információi szerint jelenleg több mint száz kínai cég tevékenykedik Olaszországban, melyek jelentős befektetéseket eszközölnek, illetve kiemelkedő kutatási tevékenységet folytatnak és finanszíroznak.

Mészáros Tamás

Friss hírek