EB 2012: ketyeg a visszaszámláló

A lengyelek többsége nem túl bizakodó az 2012-es labdarúgó európa-bajnokság kapcsán. Van is okuk rá, hiszen több stadion még mindig nincs kész és az autópályákkal is gond van. A napokban lépte át a bűvös határt Lengyelország: már kevesebb, mint 365 nap van hátra az EB-ig.

Már most az egész ország a futball lázában ég. Lengyelország és Ukrajna négy-négy stadionnal készül a kezdőrúgásra. A lengyel stadionok közül (Wroclaw, Gdansk, Poznan, Varsó) a legvitatottabb a fővárosi helyzete, ahol majd a nyitómeccset rendezik. Az eredetileg május 30-ra tervezett átadás bizonytalanná vált, mert egyre több kifogás merült fel az építés miatt. A lépcsőket ugyanis nem egyenesen építették, ezért beomolhatnak, szétbontásuk és a munka újrakezdése pedig akár újabb négy hónapot vehet igénybe. A lengyel Nemzeti Sportcentrum felelőse a kialakult káosz miatt az építést vezető konzorciumot vádolja. A problémák miatt le kellett mondani egy rendezvényt és a szeptemberi német-lengyel meccs is kétségessé vált. A poznani stadion tavaly augusztusban készült el, Wrocławban szeptemberben adják át a Stadion Slaski-t a nagyközönségnek. A gdanski stadion építése szintén csúszásban van.

Lesznek-e kínai autóutak Lengyelországban?

A másik kényes pont az autóutak kérdése. Az év folyamán több kivitelező céggel is szerződést kellett bontani – az egyik éppen az volt, amely részt vesz a varsói Nemzeti Stadion építésében is. Lengyelország öt különböző pontján szakadtak meg munkálatok, az építésre váró utak hossza pedig összesítve túllépi a száz kilométert.

A héten dől el, a kormány besegít-e annak a két autópálya-szakasznak az építésébe, amelyeknél a beruházó kínai cég a kivonulását fontolgatja a projektből. A lengyel autópálya-igazgatóság ugyanis több millió zlotyval tartozik nekik, mivel a költségek túllépték a keretet. A kivitelezők pedig hetek óta követelik a pénzüket. ha viszont a szerződést felbontják, Lengyelország lemondhat az olcsóbb autópályákról.

Az Euro2012 akadémiája

A kihívás hatalmas: becslések szerint egymillió drukker érkezik majd Lengyelországba. A négy vendéglátó vajdaság, a Regionális Fejlesztési Minisztérium és a PL.2012 Rt. ezért kurzust indított, hogy felkészítse a városok lakóit a korábban nem látott turistaáradatra. Az Akademia Euro tanfolyamain a résztvevők a kulturális kapcsolatokról és ügyfélszolgálatról tanulnak, valamint angolórákra is járnak. A projektet az EU finanszírozza. A turizmusban várható nyereséget a szakértők 5 milliárd zlotyra becsülik.

Zajlik az önkéntesek regisztrálása is, akik reptereken, pályaudvarokon, stadionok környékén irányítják a drukkerforgalmat. A teljes EB-re háromezer önkéntest várnak, csak Varsóban ezer főre van szükség. A szervezők létrehozták az ún. Polish Pass kártyát is, amelyet nemsokára tesztelnek. Ebbe a hotelfoglalás, a biztosítás, a vonatjegy és a helyi  közlekedési jegy van belekódolva. A kártyákat várhatóan 2012-ben kezdik majd gyártani.

Rögtönítélet

A kormány külön törvénytervezettel készül a huliganizmus ellen, amely jövő év elején lépne életbe, és emelett elektronikus megfigyelőrendszert építenének ki a stadionok területén. A tetten ért randalírozókra a bíróság már a stadion területén ítéletet szabna (mindezt videókapcsolat segítségével), és az ügyet gyorsított eljárásban folytatnák le. A szabályok azt is megengednék, hogy a stadionokban és környékén lehessen sört árusítani és fogyasztani, de kizárólag az Euro2012 ideje alatt.

Előrejelzés

Végül az egyik legérdekesebb kérdés az, hogyan ítélik meg maguk a lengyelek saját felkészültségüket? A Homo Homini Intézet legfrissebb felmérése szerint 60 százalékuk nem tartja elég jónak az ország állapotát az EB-re. Az intézet vezetője állítja, ebben közrejátszanak a Nemzeti Stadion építése körüli bonyodalmak. Saját válogatottjától a lengyelek 75 százaléka nem vár sikert az EB-n, és csupán 20 százalékuk hisz a végső győzelemben.

Ijjas Anna

Friss hírek