Március óta először mentek be a fukusimai erőműbe

Csütörtökön március 12-e óta először léptek be munkások a fukusimai erőmű reaktorépületébe, a szakemberek szellőzőrendszert szereltek be az egyes blokkba, hogy azzal csökkentsék a levegő radioaktivitásának mértékét. A héten az ország egy másik, a természeti katasztrófa által nem érintett erőművében is szivárgás volt, míg egy kormányülésen szóba került egy további, már korábban is veszélyesnek ítélt nukleáris létesítmény bezárása is.

Csütörtökön a március 12-én bekövetkezett hidrogénrobbanás óta először léptek be a Fukusima-1 erőmű egyes reaktorának épületébe a létesítményt üzemeltető Tokyo Eletric Power (TEPCO) vállalat munkásai – jelentette a Kyodo hírügynökség. A TEPCO tájékoztatása szerint a szakemberek szellőzőrendszert szereltek fel a blokkban, hogy az épület levegőjének megszűrésével csökkentsék a radioaktív szennyezettséget. A reaktorépületben tizenkét munkás négyfős csoportokban, tízperces műszakokban dolgozott a szellőző-csövek felszerelésén.

A blokkon belüli radioaktivitás mértékének csökkentése elengedhetetlen ahhoz, hogy megkezdődhessen a reaktor hűtőrendszerének helyreállítása. A TEPCO korábban robotokkal mérte fel a létesítmény állapotát, melyek megállapították, hogy elállt a sugárszennyezett víz szivárgása, ugyanakkor a levegő magas radioaktivitása továbbra sem teszi lehetővé, hogy a munkások hosszabb ideig tartózkodjanak az épületben. A cég reményei szerint a szellőzőrendszer üzembe állításával a jelenlegi huszadára csökkenthető a légszennyezettség mértéke az egyes blokkban.

A TEPCO április 17-én adta ki hivatalos tervét az erőmű helyzetének stabilizálására vonatkozóan. Eszerint három hónapba telhet a reaktorok megfelelő hűtésének helyreállítása, míg további három–hat hónapot vehet igénybe az erőmű biztonságos leállítása. A hűtőrendszerek újraindításáig a munkások folyamatosan vizet juttatnak a sérült reaktorokba a biztonságos hőmérséklet fenntartása érdekében, ugyanakkor jelentős problémát okoz, hogy ezen műveletek következtében nagyjából 87 és fél ezer tonna sugárszennyezett víz gyűlt össze az erőműben. A TEPCO júniusban tervezi beindítani a négy atomenergia-ipari cég által kifejlesztett tisztító rendszerét, melynek segítségével a radioaktív részecskék kiszűrését követően újra felhasználhatnák a jelenleg átmeneti medencékben és az erőmű épületeiben tárolt vízmennyiséget. További nehézséget okoz, hogy a kettes blokknak valószínűleg megsérült a konténmentje, amit a vállalat a jövőben cementtel tervez kijavítani.

A hét folyamán a szigetország egy másik erőművében is problémák léptek fel. A Tokiótól 450 km-re nyugatra fekvő, a március 11-i földrengés és szökőár által nem érintett curugai erőmű egyik reaktorának hűtővizében jelentősen megemelkedett a radioaktivitás szintje, ezért elővigyázatosságból leállították a blokkot. Feltételezések szerint a fűtőelemek burkolata sérülhetett meg, ugyanakkor a szivárgás mértéke messze nem érte el azt a mennyiséget, melynek esetén kötelező leállítani a reaktort. Ezzel párhuzamosan a Mainichi Daily News információi szerint egy kormányülésen szóba került a hamaokai erőmű leállítása is. Az erőmű ugyan szintén nem sérült meg a márciusi természeti katasztrófa során, ugyanakkor sokan már azt megelőzően is a bezárásáért kampányoltak, mivel a létesítmény egy szeizmikusan aktív területen, közvetlenül geológiai törésvonalak fölött helyezkedik el.

A napokban a japán parlament mindkét kamarája jóváhagyta a kormány által korábban beterjesztett, 4 ezer milliárd jenes (9122 milliárd forint) költségvetés-kiegészítését, melyből a lerombolt régiók újjáépítésének első fázisát fogják fedezni. A kabinet a június végéig tartó parlamenti ülésszak alatt várhatóan még egy, ennél is nagyobb összegű pótköltségvetést fog majd benyújtani. A pusztítás jelentette károk jelentősen visszavetették a japán cégek teljesítményét is, a gépjármű kereskedők szövetsége a héten arról számolt be, hogy április folyamán éves összehasonlításban 51%-kal csökkent a belföldön értékesített autók száma, mely a legnagyobb visszaesés a szektor történetében. A múlt héten a Panasonic negyvenezer fős leépítést jelentett be, habár az elbocsájtások leginkább a vállalat tengerentúli dolgozóit érintik majd. A japán központi bank (Bank of Japan) elnöke, Sirakava Maszaaki a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy az ország gazdasági helyzete továbbra is „nagyon súlyos”. Ugyanakkor jó hír is érte a héten a japán gazdaságot, miután a Nissan nyerte el a New York-i taxik következő generációjának legyártására kiírt pályázatot (a természeti katasztrófa gazdasági hatásaival korábbi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk).

A legfrissebb rendőrségi adatok szerint a március 11-i földrengés és cunami következtében közel 15 ezren vesztették életüket, míg több mint 10 ezer embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. 

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »