Salvini újra megpróbálkozik a kikötőzárral

Olaszország nem szándékozik fogadni a spanyol Proactiva Open Arms nem kormányzati szervezet (NGO) hajója által a tengeren kimentett migránsokat – közölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombaton. A legutóbbi hasonló akciója nem volt túl sikeres, a migránsok egy hét várakozás után partra szálltak.

A spanyol szervezet azt kérte Rómától, hogy partra tehesse egy olasz kikötőben a migránsokat, de Salvini megerősítette, hogy az olasz kikötők továbbra is zárva maradnak a migránsokat szállító mentőhajók előtt.

„Válaszom világos: az olasz kikötők zárva vannak. A szép élet véget ért az embercsempészek és mindazok számára, akik őket támogatják” – írta Salvini a Facebookon.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke az olasz kormánypárt római nagygyűlésén 2018. december 8-án. MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Az Olaszországot június óta irányító, a jobboldali Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom alkotta koalíciós kormány az elmúlt hónapokban nem volt hajlandó fogadni a menekülteket szállító hajókat, Salvini megtiltotta a kikötést az NGO-hajók számára olasz kikötőkben.

  • A Diciotti-ügy
Az olasz parti őrség Diciotti nevű járőrhajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérők ügyében korábban nem látott megoldás született. Salvini ekkor is megtiltotta a hajó kikötését, és végül az olasz állam ugyan hivatalosan nem, de az olasz egyház befogadta a menekültek túlnyomó részét, Matteo Salvini belügyminiszter ellen pedig vizsgálatot indítottak.

A vizsgálat végül vádemelés nélkül zárult, a migránsok többsége pedig megszökött a nekik kijelölt olaszországi egyházi intézményekből, majdnem kivétel nélkül Franciaország irányába indultak tovább.

Furcsa végeredménye lett a legújabb olasz menekültügyi csatának

Mégsem emelnek vádat Salvini ellen

A Proactiva Open Arms egy Twitter-bejegyzésben azt közölte, hogy a hajón több mint 300 migráns tartózkodik, akiket három különböző bárkából mentettek ki a líbiai partok közelében.

A Sea-Eye regensburgi nem kormányzati szervezet közben szombaton bejelentette, hogy ismét mentőhajót küld a válságtérségbe. A Professor Albrecht Penck nevű kutatóhajó pénteken kifutott a spanyolországi Algeciras kikötőből, és úton van a líbiai partok felé – tájékoztatott a német migránssegítő szervezet.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »