Újabb katonai vezető mondott le Trump döntése miatt

Lemondott tisztségéről Brett McGurk, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott, tiltakozásul amiatt, hogy Donald Trump úgy döntött, kivonja az amerikai csapatokat Szíriából – értesült az AP amerikai hírügynökség szombaton.

McGurk pénteken juttatta el lemondó levelét Mike Pompeo amerikai külügyminiszterhez. A különmegbízott lemondásával csatlakozott Jim Mattis védelmi miniszterhez, aki köztudottan a Trumppal fennálló nézeteltérései miatt távozik tisztségéből.

A még Barack Obama volt amerikai elnök által kinevezett Brett McGurk pár nappal ezelőtt még arról beszélt, hogy „meggondolatlan” lenne azt állítani, hogy sikerült legyőzni az Iszlám Államot, és nem lenne bölcs dolog kivonni Szíriából az amerikai katonákat. Lemondó levelében úgy fogalmazott, hogy az amerikai erők idő előtti kivonása éppen olyan körülményeket teremtene, amelyek annak idején hozzájárultak az Iszlám Állam felemelkedéséhez.

A különmegbízott eredetileg február közepén távozott volna, de miután Trump bejelentette az amerikai csapatok kivonását Szíriából, úgy döntött, korábban adja be lemondását. A Fehér Ház szerdán közölte, hogy megkezdődött az amerikai katonák kivonása Szíriából, arra hivatkozva, hogy legyőzték az Iszlám Állam „territoriális kalifátusát”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »