A Brexit-népszavazásba is beleszólhatott a Cambridge Analytica

Brit törvényhozók hétfőn bizonyítékot tettek közzé arra vonatkozóan, hogy a Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépése mellett kampányoló egyik csoport is igénybe vette a Facebook-felhasználók adatait tudtuk nélkül felhasználó Cambridge Analytica szolgáltatását.

Nigel Oakes, a Cambridge Analytica anyavállalatának, az SCL Group alapítója egy interjúban elmondta, hogy politikai tanácsadói tevékenységet folytattak az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP)  által támogatott Leave.EU kampánycsoport részére – derül ki a brit parlament alsóházának egyik bizottsága által közzétett szövegekből.

Oakes azt mondta, hogy „nem írtak alá szerződést és nem kaptak pénzt”, csak azért végezték el a munkát, hogy bizonyítsák a képességeiket. A Leave.EU egyik vezetője, Andy Wigmore egy interjúban azt mondta, hogy a kampányszervezet a Cambridge Analytica módszereit másolta.

„A Leave.EU már azelőtt hasznot húzott a Cambridge Analyticával való együttműködésből, hogy hivatalos megbízást kapott volna a népszavazás ügyében” – olvasható Damian Collins, a digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottság elnökének közleményében.

A The New York Times című amerikai és a The Guardian című brit napilap egyidejűleg közölt minapi feltáró riportja szerint a londoni székhelyű, New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ez alapján személyre szóló reklámokkal, politikai üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, mégpedig a tudtuk nélkül.

A Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója.

Christopher Wylie, a Cambridge Analytica egykori kutatási igazgatója, aki elsőként tett közzé értesüléseket a Facebook-adatok gyűjtéséről és felhasználásáról, ugyanennek a brit alsóházi bizottságnak a március 27-i meghallgatásán azt mondta: meggyőződése szerint az Aggregate IQ nevű kanadai adatkezelő cég, amelynek szolgáltatásait az EU-népszavazás Brexit-táborát összefogó Vote Leave kampánycsoport használta, gyakorlatilag a Cambridge Analytica társcége volt és merített a CA adatbázisából.

Wylie  a meghallgatáson azt mondta: meg kell vizsgálni azt is, hogy az Aggregate IQ adathasználati tevékenysége megfelelt-e a törvényi előírásoknak a népszavazási kampányban.

A volt CA-alkalmazott szerint „teljesen ésszerű az a feltételezés”, hogy az Aggregate IQ nagyon jelentős szerepet játszott a Brexit-tábor népszavazási győzelmében, és az is, hogy az EU-referendumon más eredmény születhetett volna, ha nem történt volna „csalás”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »