A lengyel szenátus is meghajolt Brüsszel akarata előtt

Hétfő este a lengyel szenátus is megszavazta az Európai Bizottság  által vitatott bírósági törvények egyes módosításait. A brüsszeli ajánlásokat figyelembe vevő jogszabályok most már csak az államfő aláírására várnak.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szenátorai is a módosítások mellett szavaztak. Az ellenzéki Polgári Platform (PO) ellenezte őket, előterjesztve saját, végül leszavazott módosításait.

Az elfogadott módosítások a bíróságok szervezetéről, az országos igazságügyi tanácsról, valamint a legfelsőbb bíróságról szóló törvényre vonatkoznak, továbbá változnak az alkotmánybíróságról szóló törvény végrehajtási előírásai is.

Korlátozzák többek között az igazságügyi miniszter szerepét a bírósági elnökök leváltásában. Emellett az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően enyhülnek a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentésére vonatkozó előírások.

Az alkotmánybíróságra vonatkozó módosítás lehetővé teszi, hogy közzétegyék a lengyel jogi közlönyben azt a három alkotmánybírósági döntést, amelyeket a korábbi, jórészt az előző kormány idején kialakult összetételű testület hozott. A kihirdetéskor megjegyzik, hogy a döntések törvénysértő módon születtek, és már nem hatályos jogszabályokra vonatkoznak. A három említett döntés kihirdetése szintén az Európai Bizottság ajánlásai között szerepelt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este a 7. cikk szerinti eljárás, valamint a szenátus által jóváhagyott módosítások kapcsán a Polsat News lengyel kereskedelmi televízióban jónak minősítette a Brüsszellel folytatott párbeszéd légkörét.

Elmondta, hogy Lengyelország nem térhet le a bírósági reform útjáról, viszont a maga részéről már kezdeményezett benne „néhány változást”.

„Néhány újabbat valószínűleg bevezetünk” – mondta, hozzáfűzve, hogy ez a parlament szuverén hatásköre.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »