Az acélimport korlátozása indíthatja a kereskedelmi háborút az EU és az USA között

Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva korlátozná az Európából érkező acélimportot – válaszul uniós tisztviselők máris összeállítottak egy listát azon amerikai termékekből, melyek kereskedelmének szabályozása megfelelő ellenlépés lenne.

Az EU vészhelyzet esetére felállított terve –  arra az esetre, ha az USA új kvótákat vagy tarifákat vezetne be az acélpiacon – elemzők szerint egy új kereskedelmi háború előjele lehet.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker a G20 csúcstalálkozón tartott beszédében elutasította, hogy bármilyen európai megtorlás részleteiről beszéljen, de azt közölte, hogy Európa válaszolni fog bármilyen amerikai acélipari szankcióra, mégpedig gyorsan.

„Egyre harciasabb a hangulatunk” – mondta Juncker, és hozzátette, hogy Brüsszel reakciójára Washingtonnak nem kellene hónapokat várnia, napokon belül érkezne a válasz.

Trump hetek óta ígérgeti, hogy csökkenteni fogja az acélimportot, amihez segítségül hívna egy 1962-es törvényt. A törvény nemzetbiztonsági okokra hivatkozva ad lehetőséget a piacot szabályozó intézkedések végrehajtására.

Mivel az USA igen kevés acélt exportál Európába, az európai tisztviselők inkább mezőgazdasági és más, politikailag érzékeny területeken adnának választ. Ilyen például a bourbon és a whiskey, ami Kentucky állam egyik legfontosabb exportterméke, de a narancslé és néhány tejtermék is felkerült a listára.

Az amerikai álláspont szerint Trump tervének célja, hogy nagyobb nyomást helyezzen Kínára, és kényszerítse Pekinget arra, hogy véget vessen annak, hogy olcsó acéllal árasztja el a világpiacot.

Azonban az USA-ba irányuló kínai acélexport az utóbbi években drasztikusan csökkent, mivel az Egyesült Államok fokozta a dömpingellenes intézkedéseket. Ennek eredményeként valószínűleg éppen az USA szövetségeseinek – Kanadának, Németországnak, Japánnak és Dél-Koreának – kellene viselnie az újabb lépés negatív következményeit.

Fenti országok képviselői most azt próbálják elérni, hogy rájuk ne vonatkozzanak a szigorító lépések, azonban figyelembe véve, hogy Trump mennyire ragaszkodik az amerikai kereskedelmi deficit csökkentéséhez – Németországot például folyamatosan ostorozza a kereskedelmi egyenleg miatt – ezt nem lesz könnyű elérni.

  • Kapcsolódó cikkeink

Az EU és az USA várhatóan a Kereskedelmi Világszervezet ülésén egyeztethetik majd álláspontjaikat. A WTO szabályai lehetővé teszik a tagok számára, hogy háború idején kereskedelmi korlátokat állítsanak fel, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Ilyen lépés azonban ritkán fordul elő békeidőben.

A transzatlanti feszültség ráadásul éppen ellentétben áll az EU csütörtöki bejelentésével, miszerint egyetértettek a Japánnal folytatott széleskörű kereskedelmi megállapodás megkötésében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az EU tisztviselők továbbra is úgy gondolják, hogy az Egyesült Államokkal korábban folytatott, de Trump hatalomra kerülésével megrekedt szabadkereskedelmi tárgyalások újraindítása valószínűtlen. Hasonló véleményen vannak az amerikai tisztviselők is, szerintük az idei választások miatt – Németországban és más európai országokban – bármilyen kereskedelmi tárgyalás politikai szempontból kivitelezhetetlen.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »