Megint az amerikai kereskedelmi deficit miatt bosszankodik Trump

Donald Trump amerikai elnök pénteken hevesen kikelt az Egyesült Államokkal szembeni dél-koreai kereskedelmi többlet ellen az ázsiai ország államfőjével, Mun Dzse Innel folytatott tárgyalásán – adta hírül a Reuters brit hírügynökség.

Mun májusban lett Dél-Korea elnöke, és első külföldi útja Washingtonba vezetett. Látogatása csütörtökön kezdődött, amikor a két államfő feleségük társaságában együtt vacsorázott a Fehér Házban.

Trump pénteken azzal fenyegetőzött, hogy „összetépi” azt az öt évre szóló kereskedelmi egyezményt, amelyet még elődje, Barack Obama hozott tető alá Szöullal. Rámutatott arra, hogy az amerikai kereskedelmi deficit Dél-Korea viszonylatában a 2011-es 13,2 milliárd dollárról 2016-ra 27,6 milliárdra duzzadt, és mint mondta, „ez így nem mehet tovább”.

„Ebben a pillanatban is új megállapodáson munkálkodik mindkét fél, amelynek végkifejlete nagyon eltér majd a jelenleg érvényes szerződéstől, ám amely mindkét fél számára még mindig jó lesz” – mondta Trump, és felvetette, hogy Dél-Korea alaszkai földgáz vásárlásával csökkenthetné kereskedelmi többletét.

Mun  nem beszélt  tárgyalás kereskedelmi részéről, csak annyit mondott, hogy „nagyon tisztességes vitát folytattak kölcsönös érdeklődésre számot tartó” ügyekről, köztük Észak-Koreáról.

Trump megismételte, hogy az Észak-Koreával szemben tanúsított stratégiai türelem elfogyott.

„Együtt nézünk szembe a felelőtlen és brutális észak-koreai rezsim fenyegetésével” – mondta az elnök a Fehér Ház rózsakertjében Mun mellett állva.

Mun a szankciókon és párbeszéden alapuló, átfogó és fokozatos megközelítésről beszélt Phenjannal kapcsolatban. Trump és a dél-koreai elnök egyetértett abban, hogy nyitottak a párbeszéd felújítására Phenjannal, de csak bizonyos feltételek teljesülése esetén. Mun egy washingtoni előadásában arról beszélt, hogy előmozdíthatná a tárgyalásokat, ha Phenjan befagyasztaná nukleáris és rakétakísérleteit, s szabadon engedné azt a három amerikait, akit Észak-Koreában tartanak fogva. A megbeszélések pedig csak akkor lehetnek hatékonyak, ha Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor is részese a tárgyalásoknak, melyek célja az észak-koreai atomprogram teljes felszámolása kell, hogy legyen.

Trump a heves kereskedelmi vita ellenére a találkozó után azt mondta, hogy országa kapcsolata Dél-Koreával „nagyon, nagyon szoros”, személyes viszonya pedig Munnal „nagyon, nagyon jó”.

Mun dél-koreai látogatásra hívta meg Trumpot az idei évre, az invitálást az amerikai elnök elfogadta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »