Az iraki kormányerők visszafoglalták Moszult

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a kormányerők győzelmet arattak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet fölött Moszulban.

„Az iraki hadsereg főparancsnoka, Haider al-Abádi megérkezett a felszabadított Moszulba és gratulált a hősies harcosoknak, illetve az iraki népnek a nagy győzelemhez” – írta közleményében a kormányfő hivatala.

A város ostroma alatt több ezer civil vesztette életét, és csaknem egymillióan kényszerültek otthonaik elhagyására. Az iraki erők januárban szerezték vissza a Tigris folyó által kettészelt város keleti felét. A Nyugat-Moszul visszaszerzéséért folyó ostrom végső szakaszában Moszul sűrűn lakott óvárosáért zajlott a küzdelem, amelynek szűk sikátorai komoly kihívást jelentettek a hadsereg számára.

A harcokban a biztonsági erők jelentős veszteségeket szenvedtek. Bár a hivatalos adatok hiányoznak, az amerikai védelmi minisztérium úgy tudja, hogy a terrorelhárítás, amelynek oroszlánrésze volt Moszul visszafoglalásában, emberei 40 százalékát elvesztette.

A Washington vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező iraki erők tavaly október 17-én indították meg offenzívájukat az ország második legnagyobb városának visszavételéért, amely 2014-ben került az Iszlám Állam kezére. Ez volt a dzsihadisták utolsó fellegvára Irakban, amely egyben szimbolikus jelentőséggel is bírt számukra, miután vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi innen kiáltotta ki kalifátusát az Iszlám Állam által elfoglalt iraki és szíriai területeken.

A szélsőségesek az elmúlt időszakban jelentősen veszítettek befolyásukból. „Fővárosukban”, a szíriai Rakkában jelenleg is ostrom alatt állnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »