Piaci körkép: kiszáll a Lufthansából a német állam

  • Folytatja tegnap délután megkezdett esését a DE30
  • A német kormány eladja maradék Lufthansa részvényeit

Vegyes hangulatban telik a mai kereskedés, a tegnapi záráshoz képest közel 0,5%-kal tovább csökkent a német tőzsdemutató, de a határidős árak (DE30) a tegnap esti mélyponthoz képest már picit felfelé korrigáltak. A tegnapi masszív eladási hullámot a vártnál magasabb amerikai inflációs adatok okozták, melynek következtében a Wall Street indexei óriásit zuhantak, a Dow Jones közel 4%-ot, a Nasdaq több mint 5%-ot csökkent.

A swap ügyletek árazása alapján jelenleg 76%-os a valószínűsége annak, hogy az EKB újabb 75 bázispontos emelést hajt végre októberben.

A DE30 index kereskedésében ma nem látható határozott irány, a német blue chipeket tömörítő mutató a 13 ezer pontos támaszt próbálja tartani. Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Vállalati hírek

A Lufthansa (LHA.DE) ma közel 5%-kal csökken, mivel a szövetségi kormány az utolsó megmaradt részvénypakettjét is eladja nemzetközi befektetőknek. A kormány így a vállalat összes részvényétől megválik két évvel azután, hogy a Covid támogatási program 2020-ban elkezdődött.

A vállalat vezérigazgatója, Carsten Spohr úgy nyilatkozott, hogy a vállalat örül az állam, mint fő részvényes kilépésének. Mint arról a Reuters beszámolt, a helyzetből Klaus-Micheal Kühne profitált, aki tovább növelte meglévő részesedését.
A mai csökkenést támogatta a Stifel lépése is, amely rontotta a vállalat részvényeire vonatkozó ajánlását.

Tovább nő az érdeklődés a Porsche AG tőzsdei bevezetése iránt, ezúttal a Norvég Állami Nyugdíjalap jelezte, hogy részt venne az IPO-ban, korábban pedig már Katar is kinyilvánította érdeklődését.

Elemzői lépések

  • A Stifel vételről tartásra rontotta a Deutsche Lufthansa (LHA.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását. A célárat 5,5 euróról 5 euróra csökkentették.
  • A Stifel a Fraport (FRA.DE) papírokra adott célárát is csökkentette, 75-ről 60 euróra.
  • A Berenberg tartásról vételre javította a Roche Holding (ROG.CH) részvényire adott ajánlását. A célárat 350 CHF-ről 380 CHF-re emelték.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »