Bármi áron menekül a külföldi tőke Oroszországból

● Enyhe pluszban az európai tőzsdék
● A DE30 14.000 pont fölé próbál visszatérni
● Az Airbus leállítja az orosz légitársaságok alkatrészellátását

Enyhe pluszban forognak ma a főbb európai indexek, bár a svájci, osztrák és svéd piac ma is mínuszban jár. A részvénypiacok hangulata kissé megnyugodott, de az árupiacokon továbbra is óriási mozgások tapasztalhatók. A Brent típusú olaj árfolyama ma 110 dollár fölé tört, míg a búza 10 dollár felett forog. Oroszország közölte, hogy várja ma az ukrán delegációt a megbeszélések tervezett második körére, de az ukrán fél nem erősítette meg részvételét – Zelenszkij elnök tegnap úgy nyilatkozott, hogy akkor van értelme a tárgyalásoknak, ha az oroszok abbahagyják a lakott területek bombázását.

A DE30 tegnap este beesett a 14 ezer pontos szint alá, de a mai nyitáskor látott kezdeti gyengeség után az index kissé vissza tudott kapaszkodni. A jelenlegi ármozgások alapján azonban nem zárható ki, hogy az árfolyam most egy ideig a 13.750 és 14.000 pont közötti területen marad.

Forrás: XTB
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Technikai szemszögből nézve az innen történő kitörés iránya lesz meghatározó a következő nagyobb elmozdulásra. A kereskedőknek mindenesetre érdemes észben tartaniuk, hogy a geopolitikai helyzet feszült és Ukrajnában háború zajlik. Ennek fényében az érkező hírek hirtelen és nagy fordulatokat eredményezhetnek.

Vállalati hírek 

Az Airbus (AIR.DE) bejelentette, hogy leállította az összes alkatrész kiszállítását az orosz légitársaságok felé, valamint felfüggesztette a támogatási szolgáltatásokat is. A társaság közölte, jelenleg azt vizsgálják, hogy a moszkvai mérnöki központ lokálisan ki tudja-e szolgálni az orosz vállalatokat. Hasonló lépést jelentett be tegnap este a Boeing gépgyártó is, ami óriási csapás az orosz légitársaságok számára. Az Aeroflot flottája 2022 januárjában 187 gépet számlált, melyek közül 177 volt Boeing vagy Airbus gyártmány.

Az ukrajnai háború által okozott fennakadások a beszállítói láncokban kezdik éreztetni hatásukat az európai ipari társaságoknál. A Volkswagen (VOW1.DE) és BMW (BMW.DE) bejelentette, hogy néhány gyárukban le kell állítani a termelést, mert Ukrajnából nem érkeznek az alkatrészek. A Volkswagen közölte, hogy egyes gyárai már jövő héten sem fognak termelni, március harmadik hetében pedig egy szélesebb körű leállásra készülnek.

A BMW szintén ideiglenes termelésleállításokkal számol és felfüggeszti Oroszországba irányuló importját, illetve a továbbiakban nem gyártanak autókat Oroszországban.

Az olajipar szereplői is menekülnek Oroszországból, hétvégén a BP, tegnap pedig a Shell, majd európai idő éjjel az amerikai Exxon jelentette be, hogy megválnak orosz érdekeltségeiktől, ideértve az olaj- és gázmezőkben lévő részesedéseiket is. Minden cég vállalja a sok milliárd dolláros veszteségeket – a BP 25 milliárd dollár leírásával számol.

A BP után a Shell is kiszáll orosz üzleteiből

A DWS, a Deutsche Bank (DBK.DE) vagyonkezelő leányvállalata bejelentette, hogy befektetési alapjai többé nem fektetnek be Oroszországban.

Forrás: XTB / Kitekintő

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »