Az amerikai óriáscégek is Oroszország ellen fordultak

Sorra szakítják meg kapcsolataikat az amerikai nagyvállalatok az orosz partnercégekkel az Ukrajna orosz katonai megszállását követően életbe léptetett nemzetközi büntetőintézkedések nyomán – jelentette az amerikai sajtó.

A legismertebb amerikai nagyvállalatok közül az Apple, a Google, a Ford, a Harley-Davidson és az Exxon Mobil határozottan visszautasította Ukrajna orosz megtámadását, miután egyre jobban nőtt a nyomás a cégek befektetői és fogyasztói részéről, akik elutasítják az orosz erőszakot.

A januárban a világon elsőként 3 ezer milliárd dollár értékűre becsült technológiai óriásvállalat, az Apple kedden jelentette be, hogy mindenfajta termékértékesítést felfüggesztett Oroszországban, hozzátéve, hogy a cég megváltoztatja Maps online térképét is, ezzel is védve az ukrán polgári személyeket.

A Google anyavállalata, az Alphabet a Play Store online boltjában blokkolja az RT és a Szputnyik orosz hírcsatornákhoz kapcsolódó okostelefonos alkalmazások használatát, miután korábban már eltávolította az orosz állami kiadóvállalatokat a hírszolgáltató részlegéből. A Microsoft szintén az RT mobiltelefonos alkalmazásainak eltávolítását jelentette be, és közölte, hogy betiltja az orosz állami támogatású médiumok reklámjait is.

A Dell Technologies laptopgyártó vállalat minden termékértékesítést felfügesztett, de nem csak Oroszországban, hanem Ukrajnában is.

Az amerikai Exxon Mobil kőolajipari óriásvállalat kivonul a 4 milliárd dollár értékűre becsült oroszországi kőolaj- és földgázipari tevékenységéből, beleértve a Szahalin-1 projektet is, valamint – a BP és a Shell brit energiaipari óriásvállalatok lépéseit követően – felfüggeszti minden további oroszországi befektetését.

Az alábbi összeállítás felsorolja, eddig – Ukrajna orosz megszállását elítélve – mely nagyvállalatok tettek lépéseket. Néhányról mi is bővebben írtunk:

A BP kiszáll az orosz Rosznyeft olajcégből Ukrajna megtámadása miatt

A BP után a Shell is kiszáll orosz üzleteiből

Hollywood is kiáll Ukrajna mellett

https://www.instagram.com/p/CalOzKsBSHl/

A két nagy michigani gépkocsigyártó, a detroiti székhelyű General Motors (GM) és a három oroszországi vegyesvállalattal is rendelkező, dearborni székhelyű Ford Motor Company további intézkedésig felfüggesztette az Oroszországba irányuló gépkocsi-szállításait. A Harley-Davidson milwaukee-i motorkerékpár-gyártó vállalat szintén szünetelteti üzleti és szállítási kapcsolatait Oroszországgal.

A Boeing repülőgépgyártó nagyvállalat minden alkatrész-szállítási, karbantartási és javítási szolgáltatását felfüggesztette az orosz légitársaságokkal.

Az amerikai székhelyű UPS, illetve FedEx globális csomagszállító és logisztikai óriásvállalatok a kézbesítési szolgáltatásaikat, míg a Nike sportszergyártó cég a termékértékesítést függesztette fel Oroszországban. A Nike az okostelefonos alkalmazással történő értékesítést is beszüntette.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »