A BP után a Shell is kiszáll orosz üzleteiből

A Shell hétfőn bejelentette, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt kiszáll a Gazprommal közös vállalataiból, és az Északi Áramlat-2 projektből is. 

A Shell így megválik 27,5%-os részesedésétől a Sakhalin-II cseppfolyós gázt előállító üzemben, és 50%-os részesedésétől Salym Petroleum Development és a Gydan nevű közös vállalkozásokban. A közlemény szerint a vállalat továbbá megszünteti részvételét az Északi Áramlat-2 projektben – melyet a német energiapolitikában alakuló változások miatt várhatóan már egyébként sem helyeznének üzembe.

A vállalatnak 2021 végi értékeltséggel mintegy 3 milliárd dollárnyi kitettsége volt Oroszországban, és máris figyelmeztettek, hogy a kivonulás miatt leírásokra számíthatnak a befektetők. A Shell által leírandó összeg viszont egészen „eltörpül” a BP veszteségei mellett – a brt olajcég azt jelezte, hogy a leírások akár a 25 milliárd dollárt is elérhetik.

Forrás: CNN

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »