Invázió Ukrajnában – piaci következmények

A legrosszabb forgatókönyv – az orosz invázió Ukrajna ellen – megvalósul. Elítéljük ezt az agressziót, és megpróbáljuk elemezni a gazdaságra és a pénzügyi piacokra gyakorolt következményeit.

Az olaj ára hordónként 100 dollár fölé emelkedik

Oroszország az energiahordozók piacának egyik legfontosabb szereplője, különösen fontos Európa számára. Az olajpiac helyzete is bizonyítja ezt: az olajárak 2014 óta először ugrottak hordónként 100 dollár fölé.

Oroszország naponta mintegy 5 millió hordó olajat exportál, ami a globális kereslet mintegy 5%-át teszi ki – ennek mintegy fele az Európai Unióba érkezik. Ha a nyugati országok úgy döntenek, hogy kizárják Oroszországot a SWIFT elszámolási rendszerből, az Európai Unióba irányuló orosz export leállhat. Egy ilyen forgatókönyv esetén az olajárak hordónkénti 20-30 dollárral ugorhatnak meg. Véleményünk szerint jelenleg az olaj hordónkénti árában foglalt háborús kockázati prémium 15-20 dollárt tesz ki.

Olajkereskedés – Hogyan fektessünk be olajba?

Jelenleg a globális energiaellátás mintegy 1/3-át teszi ki az olaj. Nem csoda, hogy ez a leginkább kereskedett árucikk a világon, ami nagy piaci likviditást és ezáltal nagyszerű befektetési lehetőségeket kínál. 

Európa az orosz olaj egyik fő felvevőpiaca. Forrás: Bloomberg, XTB Research

Az arany és a palládium rallyja

A konfliktus a fő mozgatórugója az aranypiaci mozgásoknak. Nem ez az első alkalom, amikor az arany geopolitikai konfliktusok idején jó értékőrzőnek bizonyul. Az arany tegnap unciánként több mint 3%-kal drágult és 1970 dollár közelében érte el napi csúcsát (alig több mint 100 dollárral maradt el eddigi történelmi csúcsától), miközben 2021 december elején, a konfliktus kiéleződése előtt még 1770 dollár körül járt az árfolyam.

Oroszország jelentős termelője a palládiumnak, amely kulcsfontosságú nyersanyag az autóiparban használt katalizátorok gyártásában. A globális termelés 35%-a Oroszországban zajlik, ennek következtében pedig a palládium ára tegnap közel 8%-ot emelkedett.

A termelő országok részaránya a globális palládiumbányászatban. Forrás: Bloomberg, XTB Research

Félelem a piacokon

A globális részvénypiacok 2020 óta nem látott csapást szenvedtek el, a pánik azonban nem akkora, mint 2020 elején (a koronavírus-járvány kitörésekor) volt. A globális részvénypiacok legfontosabb mozgatórugója most a bizonytalanság, mivel a befektetők nem tudják, mi következik.

A Nasdaq-100 határidős részvények korrekciója a tegnapi nyitáskor 20% fölé mélyült a korábbi csúcsokhoz képest, de az eddigi esés nagy részét a Fed szigorításával kapcsolatos várakozások okozták. A háborús helyzet miatti ijedtség a tegnapi kereskedés során már enyhült és napon belül az indexek már pluszban zártak, miután Joe Biden amerikai elnök a vártnál kevésbé szigorú szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben.

Európában a DAX határidős ügyletei január közepe óta mintegy 15%-ot estek, és jelenleg a járvány előtti csúcsok közelében mozognak. A „fellélegzés” Európában egyelőre nem olyan látványos, mint tegnap az amerikai piacok esetében.

Veszélyben az orosz és ukrán érdekeltségek

Nem meglepő, hogy az orosz vállalatok és az Oroszországgal szemben nagy kitettséggel rendelkező cégek azok, amelyek a legnagyobb csapást szenvedik el. Az orosz RTS több mint 60%-kal esett a 2021 októberi csúcsról, és rövid ideig a 2020-as mélypontok alatt kereskedett!

A Polymetal International egy említésre méltó vállalat – részvényei több mint 30%-ot zuhantak a londoni tőzsdén, mivel a piac attól tart, hogy a szankciók az angol-orosz vállalatokat is sújtják majd. Nem is alaptalanul, Boris Johnson ma az eddigi legkeményebb szankciós csomagot jelentette be, London többek között teljes mértékben elzárja a brit pénzügyi rendszert az orosz bankok elől és kitiltották Nagy-Britanniából az orosz Aeroflot légitársaságot.

A Renault is esik, mivel Oroszország a vállalat második legnagyobb piaca. Az oroszországi kitettségű bankok – UniCredit és Societe Generale – szintén nagyot zuhantak.

Még magasabb infláció

Gazdasági szempontból a helyzet egyértelmű – a katonai konfliktus új inflációs impulzust fog generálni. Szinte minden árucikk ára magasabb, különösen az energiahordozóké. Az árupiacok esetében azonban sok múlik azon, hogy a konfliktus hogyan hat a logisztikára. Ne feledjük, hogy a globális logisztika még nem heverte ki a Covid-19 csapását, és most egy újabb negatív tényező kerül a felszínre. A New York-i Fed indexe szerint a globális ellátási láncok az eddigi legszűkebbek.

A jegybankárok fejfájása

A Covid-19 okozta pánik nagyon rövid ideig tartott, köszönhetően a központi bankok által nyújtott hatalmas támogatásnak. Most azonban nem valószínű egy ilyen akció megvalósulása. Mivel a konfliktus inflációt okoz, és nagyobb hatással van a kínálatra és a logisztikára, mint a keresletre, az infláció még nagyobb problémát jelent majd a nagy központi bankok számára.

Másrészt viszont a monetáris politika gyors szigorítása csak felnagyítaná a piaci zavarokat. Véleményünk szerint a nagy központi bankok folytatni fogják a bejelentett monetáris szigorítást. A Fed márciusi 50 bázispontos kamatemelésének kockázata csökkent, de a 25 bázispontos
kamatemelés már – úgy tűnik – eldőlt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: XTB / Filip Kondej ; Kitekintő

A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelvének 24. cikkének (3) bekezdése szerinti marketingkommunikációnak minősül, továbbá nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom képviseli szakértőink általános véleményét, és nem veszi figyelembe az egyéni résztvevők (olvasók és nézők) személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az említett információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »