Olajkereskedés – Hogyan fektessünk be olajba?

A nyersolajat a világ első számú nyersanyagaként tartják számon, elsősorban azért, mert folyékony üzemanyagokat állítanak elő belőle, amelyeket a különböző közlekedési eszközökben – vízi, szárazföldi és légi – használnak.

A kőolajat más fontos áruk, például szintetikus anyagok, aszfalt és egyéb anyagok előállításához is felhasználják, legfontosabb felhasználási módja azonban az, hogy energiát nyernek ki belőle. Jelenleg a globális energiaellátás mintegy 1/3-át teszi ki! Nem csoda, hogy ez a leginkább kereskedett árucikk a világon, ami nagy piaci likviditást és ezáltal nagyszerű befektetési lehetőségeket kínál.

Az olajpiacon leginkább két olaj referenciaértékről beszélnek: Brent és WTI. Mindazonáltal többféle olaj létezik, a tulajdonságaitól vagy a kitermelés helyétől függően. Az ár szintén függ a tulajdonságaitól, a helytől vagy a szállítástól.

A Brent nyersolaj (OIL) 15 északi-tengeri olajmezőből származik. Alacsony, 0,37% alatti kéntartalma azt jelzi, hogy édes olajról van szó, és alacsony sűrűsége miatt könnyűnek mondható, amely ideálisan alkalmas dízelolaj és benzin előállítására. Becslések szerint a globális olajtranzakciók közel 70%-a a Brent olajjal történik. A Brent nyersolaj határidős kontraktusait a londoni Interkontinentális Tőzsdén (ICE) jegyzik.

A WTI nyersolajat (OIL.WTI) az Egyesült Államokban, Texasban termelik ki, teljes neve West Texas Intermediate. Alacsony kéntartalma miatt – amely 0,24% alatt van – szintén édes és könnyű olajnak nevezik. Sűrűsége alacsony. A WTI nyersolaj a New York-i árutőzsdén (NYMEX) kötött határidős ügyletek alapját képezi. Magas minőség jellemzi, az egyik legmagasabb a világon.

A legfontosabb olajtípusok. Forrás: XTB

A Brent nyersolaj és a WTI nyersolaj közötti értékkülönbség, azaz a különbözet, technikailag a WTI olaj jobb műszaki paraméterei miatt a WTI olaj fölényét sugallja. A Brent ára azonban valójában gyakran magasabb a keresleti és kínálati feltételek miatt.

Hogyan kereskedjünk nyersolaj CFD-kkel?

A legegyszerűbb módja annak, hogy kitettséget szerezzünk az olajpiacon, az OIL, azaz a Brent típusú olajra vagy az OIL.WTI, azaz a WTI típusú olaj árfolyamára vonatkozó  CFD-kkel történő kereskedés. A különbözeti szerződések rendkívül izgalmas eszközök, amelyek számos érdekes tulajdonsággal rendelkeznek, ami befolyásolja a termék egyediségét, mint például:

  • A CFD-k derivatív termékek – Tehát Ön valójában nem rendelkezik a mögöttes termékkel, csupán arra spekulál, hogy az ár emelkedik vagy csökken.
  • A CFD-k tőkeáttételesek – ami azt jelenti, hogy nincs szükség arra, hogy az instrumentum teljes értékét letétbe helyezze. A pénzügyi tőkeáttételi mechanizmus használatakor azonban nem szabad elfelejteni, hogy mind a potenciális nyereség esélye, mind a lehetséges veszteség nagysága megnő
  • Lehetővé teszi a spekulációt mind az emelkedő, mind a csökkenő árfolyamokra
  • A long (BUY) és short (SELL) pozíciók felvételének lehetősége a pénzügyi tőkeáttételi mechanizmus használatával együtt az ilyen típusú szerződéseket jelenleg az egyik legrugalmasabb és legnépszerűbb kereskedési formává teszik a pénzügyi piacokon
  • A kereskedési egységet lotnak nevezik, egy OIL.WTI  lot nominális értéke az aktuális eszközár 1000-szerese, mely jelenleg 91 ezer dollár körül alakul – ennek azonban akár kis részeibe is befektethet, így az ügylet méretét saját befektetési lehetőségeihez igazíthatja, például 0,01 lot méretű pozíció is nyitható. Ez pedig 10-szeres tőkeáttétel esetén már 30 ezer Ft alatti fedezeti értéket jelent.

Egyéb befektetési módok

A CFD-k mellett számos ETF (Exchange Traded Fund, azaz tőzsdén kereskedett befektetési alap) is létezik, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy kitettséget szerezzenek az olajpiacon, de akár közvetett módon, olajipari cégek részvényeibe fektetve is lehetőség van az olajpiacra történő belépésre. A legnagyobb olajkitermelő vállalatok, például az Exxon Mobil vagy a Chevron részvényeibe való befektetés egy másik módja a diverzifikált portfólió kialakításának. Érdemes rámutatni, hogy egy ilyen megoldásnak fontos előnye lehet a közvetlen nyersanyag-befektetéssel szemben, mivel egyes vállalatok osztalékot is fizethetnek.

(x)

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelvének 24. cikkének (3) bekezdése szerinti marketingkommunikációnak minősül, továbbá nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom képviseli szakértőink általános véleményét, és nem veszi figyelembe az egyéni résztvevők (olvasók és nézők) személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az említett információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus

Hozzászólások ()

Friss hírek