Tőkeáttételes kereskedés – Hogyan működik?

Valószínűleg minden kereskedő előbb-utóbb találkozik a „pénzügyi tőkeáttétel” kifejezéssel és a tőkeáttételes befektetés lehetőségével. De mi is az a tőkeáttételes kereskedés? Milyen előnyei lehetnek a tőkeáttételnek, és milyen kockázatokkal jár? Mi az a margin és a margin call? Ezekre a kérdésekre talál választ a cikkben.

A pénzügyi tőkeáttétel lehetőséget kínál a birtokoltnál sokkal nagyobb összegek befektetésére vagy kezelésére. A mindennapi életben a hitel a tőkeáttétel legnépszerűbb formája, amely lehetővé teszi egy sokkal nagyobb befektetés finanszírozását, miközben például mindössze 10% vagy 20% önerővel rendelkezik az ügyfél. Az ügylethez szükséges többi pénzt pedig kölcsönbe kapjuk.

Ennek a mechanizmusnak a működése a pénzügyi piacon kicsit másképp működik, de a kimenetele nagyon hasonló: lehetővé teszi, hogy a teljes tranzakcióból potenciális nyereséget érjünk el, miközben a tőkének csupán egy töredékét birtokoljuk.

Tőkeáttételes kereskedés

A tőkeáttételes befektetés előnyös lehet egy kereskedő számára, mivel nem kell kezdetben nagy tőkével rendelkeznie ahhoz, hogy nagy értékű ügyleteket köthessen. Ez persze a vállalt kockázattal is arányos, hiszen minél magasabb az ügylet összege, annál jelentősebb a piaci változások hatása a teljes számla egyenlegére és az ügylet kimenetelére.

Példaként ezt a helyzetet 1:30-as tőkeáttétellel fogjuk leírni az EURUSD devizapáron. A 30-szoros tőkeáttétel azt jelenti, hogy a kereskedő 30 000 eurónak megfelelő nagyságú pozíciót kezelhet, miközben csak 1 000 eurónak megfelelő összeget birtokol. Egy ilyen tranzakció megkötésekor a kereskedési platform automatikusan ellenőrzi, hogy van-e legalább 1 000 EUR fedezet a számlán ahhoz, hogy 30 ezer eurónak megfelelő, azaz 0,3 lot pozíciót nyisson az EURUSD CFD instrumentumon. Ez az összeg képezi tehát a fedezetet, amelyet az alábbiakban részletesebben ismertetünk.

Milyen előnyökkel jár a tőkeáttétel a kereskedő számára?

Tegyük fel, hogy az euró erősödésére számítunk, így vételi (long) pozíciót nyitunk az EURUSD devizapáron 0,3 lot értékben, 1,1400 árfolyamon. A 0,3 lot teljes piaci értéke 30.000 euró, de nekünk csak 1.000 euró fedezetet kellett biztosítanunk az ügylethez. Ha a piaci események számunkra kedvezően zajlanak és az euró erősödni kezd, a pozíciót nyereséggel zárhatjuk.

Ha például 1,1500 árfolyamon sikerül zárni a pozíciót, az 0,01 egység (100 pip) nyereséget jelent, ami beszorozva az ügylet 30 ezer eurós értékével máris 300 euró nyereség – mindezt pedig 1000 eurónyi fedezettel értük el.

Ez az 1000 eurós befektetett összeg 30%-os megtérülését jelenti – ha nem lenne az 1:30-as tőkeáttétel, a kereskedőnek 30 000 euróval kellett volna rendelkeznie a számláján, és ugyanez a 300 eurós potenciális nyereség mindössze 1%-os megtérülési rátát jelentene. A tőkeáttételnek köszönhetően tehát a befektetések megtérülési rátája alacsonyabb saját hozzájárulás mellett is magasabb lehet. Ez azonban kétélű kard.

Ha rossz irányba indul a piac

Az árfolyamok azonban mindig két irányba mehetnek, és ha a számunkra kedvezőtlen irányba indul a piac, akkor a veszteség ugyanúgy halmozódik a tőkeáttétel által, mint a nyereség. Ugyanilyen mértékű árfolyamcsökkenés esetén (1,1300-ig erősödik a dollár) -300 EUR tranzakciós eredmény keletkezik, így a kereskedő 30%-ot veszít, és a befektetett, fedezetként szolgáló 1000 euróból csak 700 euró marad.

A fenti példa azt feltételezi, hogy csak annyi pénzeszköz van a számlán, hogy az fedezze a margin-t, ami a valóságban rendkívül ritka. A kereskedők általában nagyobb mennyiségű pénzeszközzel rendelkeznek, mint amennyi az előírt minimum fedezet, azaz például 1000 euró helyett 5000 euró is lehet a számlán egy ekkora ügylet nyitásánál vagy 1000 euró fedezettel jóval kisebb méretű ügylet is nyitható.

A befektető tehát valójában maga választja meg a tőkeáttétel mértékét, a 30-szoros tőkeáttétel csak az elérhető maximum. Ha 1000 eurónyi fedezettel egy 0,1 lot méretű pozíciót nyitunk az EURUSD eszközön, akkor a valós tőkeáttétel a számlán lévő pénzhez viszonyítva máris csak 10-szeres lesz. Ez egyrészt nagyobb rugalmasságot biztosít az árfolyamok ingadozása esetére, valamint lehetőséget nyújt arra, hogy akár egyszerre több piacon, több instrumentumon nyissanak pozíciót a kereskedők.

Fontos megjegyezni, hogy a komolyabb veszteségek elkerülése érdekében mindig érdemes meghatározni azt a maximális veszteségszintet, amit az adott pozíciónál még hajlandóak vagyunk elviselni – ezt a szintet pedig egy stop loss megbízással érdemes beállítani.

A stop loss megbízásról és a kereskedés pszichológiájáról alább írtunk részletesen:

A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 1. rész
A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 2. rész
A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 3. rész
A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 4. rész

Mi az a margin?

Térjünk vissza a fedezetre, amely a tőkeáttételes befektetés kulcsfontosságú eleme. Más néven árrésnek (margin) is nevezik. Ahhoz, hogy egy 30.000 eurós pozíciót 1:30-as tőkeáttétellel tudjon kezelni, 1.000 eurót félre kell tennie / zárolnia kell, ami a tőkeáttétel használata érdekében történik és az adott ügylet fedezeti összegeként szolgál.

A fedezeti követelményeket gyakran százalékban fejezik ki, ami automatikusan megmutatja, hogy milyen maximális tőkeáttétel használható. Ha egy adott instrumentumhoz szükséges fedezet 3,33%, ez maximum 30:1 lehetséges tőkeáttételt jelent. 5% esetén a tőkeáttétel 20:1, 10% esetén pedig 10:1 lesz. Tehát minél alacsonyabb a fedezetként befizetett százalék, annál nagyobb tőkeáttétel használható egy tranzakció megnyitásához, és fordítva.

Mi történik, ha egy tranzakció nem várt módon alakul? 

Amikor egy pozíció fedezete csökkenni kezd (és nem állítottunk be stop loss megbízást a nagyobb veszteségek elkerülése érdekében), lehetősége van tájékoztatást kapni annak kiegészítéséről – ez az úgynevezett margin call. Ha a fedezet nem kerül kiegészítésre, és a piac továbbra is számunkra kedvezőtlen irányba halad, az ügylet automatikusan lezárul. Ezért számos instrumentum és piac tőkeáttételes kereskedése esetén a fedezet szintjét mindig ellenőrizni kell, mert a pozíció fenntartásához elengedhetetlenül fontos.

Tegyük hozzá azt is, hogy a stop loss megfelelő alkalmazásával a margin call, azaz a fedezet pótlólagos kiegészítésének szüksége – teljes mértékben elkerülhető.

Milyen eszközökön használható tőkeáttétel?

Mind a kezdő, mind a tapasztalt kereskedők használhatják a tőkeáttételt a CFD-k esetében az instrumentumok minden osztályára vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a tőkeáttételes kereskedés elérhető devizapárokon, árucikkeken, részvényindexeken, kriptovalutákon, kötvényeken, ETF-eken és egyedi részvény CFD-ken is.

A legnépszerűbb tőkeáttételes instrumentumok közé tartoznak

  • a főbb devizapárok, például EURUSD, GBPUSD és USDJPY
  • árucikkek, például az arany (GOLD), a nyersolaj (OIL.WTI) és a kávé (COFFEE)
  • részvényindexek: DAX (DE30), S&P 500 (US500) és NASDAQ 100 (US100)
  • részvény CFD-k, például: Facebook / Meta (FB.US), Amazon (AMZN.US) és még sok más eszköz.
Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában – akár tőkeáttétel használatával, akár anélkül – ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán! (x)
A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelvének 24. cikkének (3) bekezdése szerinti marketingkommunikációnak minősül, továbbá nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom képviseli szakértőink általános véleményét, és nem veszi
fi
gyelembe az egyéni résztvevők (olvasók és nézők) személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az említett információkat felhasználó
olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. 
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy megengedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075,
Limassol, Ciprus

Hozzászólások ()

Friss hírek