A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 3. rész

Sorozatunk előző részeiben a megfelelő piacok kiválasztásával, a befektetett tőke meghatározásával és a kereskedés közbeni érzelmekkel foglalkoztunk. Ezúttal a legveszélyesebb hibákra hívjuk fel a figyelmet. 

A befektetők gyakran alábecsülik az érzelmek kereskedési magatartásra gyakorolt hatását, és lényegtelennek tartják az egyes érzelmeket. Az XTB írása ezekre a hibákra világít rá és segít a hatékony kereskedési magatartás elsajátításában.

A tervezés hiánya

Az egyik leggyakoribb hiba a befektetés megkezdése a saját feltételrendszerünk meghatározása nélkül. Ennek a hibának az elkerüléséhez csak pár kulcskérdésre kell válaszolnia még a pozíció megnyitása előtt:

● Mit tesz, ha a piac elindul egy nem kívánt irányba?
● Mikor fogja bezárni a pozíciót?
● Mekkora veszteséget tud elfogadni egyetlen kereskedés során?

Hasonlóan fontos meghatározni a teendőket pozitív forgatókönyv megvalósulása esetén is:

● Mit tesz majd, ha a piac elkezd a várt irányba mozogni?
● Mikor fogja bezárni a pozíciót?
● Mekkora profitot szeretne elérni egyetlen kereskedés során?

Rendkívül fontos megfogalmazni az elérni kívánt célokat, meghatározva ezeket mind pozitív, mind negatív fejlemények esetén. A fedezeti cél és szint meghatározása kiküszöböli a negatív érzelmek kereskedésre gyakorolt hatását.

Veszteséges pozíciók tartása és a nyereséges pozíciók túl gyors bezárása

A kereskedés aranyszabálya: “Hagyd a profitot futni, a bukót pedig zárd mielőbb”.

Nehéz ezzel nem egyetérteni, de annál nehezebb betartani. Sok kereskedő annak ellenére, hogy jól felkészült a kereskedésre, nem képes időben lezárni ügyleteit, legyen a végeredmény akár profit, akár veszteség.

Amikor a kötés profitot hoz, a kereskedők látva a már “megszerzett” pénzt, gyakran bezárják a pozíciót, mielőtt az elérné az előre meghatározott szintet. Attól tartanak, hogy a helyzet megfordul, és ezért inkább realizálják a kis profitot a potenciális profit kárára. Még egy kis nyereség is jobb a számukra, mint a veszteség esélye.

Másrészt azonban, ha egy pozíció már jövedelmezőnek bizonyul, kialakulhat a kapzsiság érzése, a nagyobb profit elérésének vágya. Tudnia kell, hogy a piac bármikor megfordulhat, és egy adott instrumentum ára gyakran nem tér vissza arra az adott szintre egyhamar, ahol a pozíció zárását tervezték. Amíg pedig arra vár, hogy újra elérje az árfolyam az áhított szintet, csalódhat, és profitja akár veszteségbe is átfordulhat.
Ennek a forgatókönyvnek az elkerülésére a legjobb módszer a stop loss megbízás alkalmazása, amelynek fontosságára az előző részben hívtuk fel a figyelmet.

Egy példa, melyen a tervezett zárás elmulasztásának veszélye látható. Forrás: XTB

Ha azonban a kereskedés már a nyitás pillanatától kezdve veszteséget okoz, még nehezebb dönteni annak bezárásáról. Sok kereskedő nem ismeri el hibáját, és nem lép ki a megfelelő időben a veszteséges pozíciójából, ami általában még nagyobb veszteségeket eredményez.

„A pozíció tartásának egyik leggyakoribb oka az a hit, hogy az árak végül úgyis felmennek. Ebből viszont számos pszichológiai defektus származhat, kezdve a túlzott optimizmustól és a túlzott önbizalomtól egészen a tévhitig, amikor már azt képzeljük, hogy a jó eredmények a tudásból, a rosszak pedig csupán a rossz szerencséből eredeztethetőek. ”  – A spekuláció művészete évekkel később – Komar Zenon; Linia
Warszawa, 2011.

Ennek a magatartási formának a megnyilvánulása a stop loss átrakogatása vagy teljes elhagyása. A pozíciók megfelelő védelme létfontosságú szerepet játszik a kereskedésben. Ez lehetővé teszi az elfogadható veszteség meghatározását kedvezőtlen piaci feltételek esetén. A megállapított szabályok betartása lehetőséget ad a veszteségek csökkentésére, csökkenti a stresszt és lehetővé teszi, hogy a jövőbeli befektetési célokra összpontosíthasson.

A pozíció védelme stop loss megbízással elengedhetetlen eleme a megfelelő kockázatkezelésnek és érzelmeink kordában tartásának.

Ne feledje, hogy a stop loss mozgatása abban a reményben, hogy a helyzet megfordul, azt jelenti, hogy elfogadja, hogy a vesztesége is növekedhet. Az ilyen lépés időt vesz igénybe, mert azt eredményezheti, hogy egy nem kívánt pozícióba ragad, ami pénzt igényel, így csökkenti a felhasználható tőke mennyiségét a további befektetésekre. Ez mind negatív érzelmekhez vezet, amelyek tovább súlyosbíthatják a már eleve
kedvezőtlen helyzetet.

A stop loss módosítása egyre mélyülő veszteséghez vezethet. Forrás: XTB

Halmozott veszteség

Amikor egy pozíció veszteséget okoz, a kereskedők gyakran úgy döntenek, hogy halmozzák azt újabb azonos irányú pozíció nyitásával, nem pedig bezárják a veszteséges ügyletet. A vesztes pozíció halmozása akkor történik, amikor például a kereskedő további vételi pozíciókat nyit egy csökkenő medvepiacon.

Veszteséges pozíciók halmozása egy medvepiacon egyre nagyobb mínuszhoz vezethet. Forrás: XTB

Ez akkor fordul elő, amikor a befektető nem ismeri el a hibát, és nem fogadja el a felmerült veszteséget, ezzel még tovább súlyosbítja azt. Ezt követően a harag és a frusztráció hozzájárulhat a további pénzvesztéshez. Ez egy nagyon veszélyes szokás, általában magával viszi a számlaegyenleg nagy részét, ha nem az egészet.

Tőkeáttétel túlhasználata

A tőkeáttétel képezi a devizakereskedés alapját, de a határidős indexpiacon és a CFD-kkel történő kereskedés során is szerepet kap. A  tőkeáttétel lehetőséget kínál látványos nyereség elérésére viszonylag alacsony befektetett összeg mellett, de ugyanezen oknál fogva megfelelő kockázatkezelés hiányában jelentős – és gyors – veszteségeket is el lehet szenvedni tőkeáttétel használatával.

Olyan pozíciók nyitása, amelyek túlságosan nagyok a birtokolt tőkéhez képest, túlhasználathoz vezetnek, ilyen esetben akár már egy apróbb, tőkeáttétel nélkül akár jelentéktelen veszteség is túlságosan lecsökkentheti a befektető fedezetét, amit csak a pozíció kényszerű lezárásával vagy további tőke befizetésével lehet orvosolni.

Ennek a problémának a gyökere a gyenge tőkekezelésben keresendő, és a jelen cikksorozatban leírt eszközök alkalmazásával  – stop loss, megfelelő piac és fedezeti szint kiválasztása – könnyen elkerülhető.

Cikksorozatunk még folytatódik, legközelebb a fegyelem és a kereskedési terv kerülnek fókuszba. Az előző részeket pedig itt érheti el:

A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 1. rész

A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 2. rész

Amennyiben kedvet kapott a kereskedéshez és ki szeretné magát próbálni a részvények és devizák világában, ezt  kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »