A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 1. rész

A kereskedés pszichológiája minden kereskedő által meghozott döntés elkerülhetetlen velejárója. A befektetők gyakran alábecsülik az érzelmek kereskedési magatartásra gyakorolt hatását, és lényegtelennek tartják az egyes érzelmeket. Az XTB cikke ezekre a hibákra világít rá és segít a hatékony kereskedési magatartás elsajátításában.  

Semmi sem lehetne távolabb az igazságtól, az érzelmek aktív szerepet játszanak a döntéshozatali folyamatban nemcsak a pozíciók nyitásakor, hanem még a kötésből való kilépés pillanatának felmérésekor is. Mint tudjuk, a kereskedő legfőbb célja az, hogy kezelje kötéseit és kövesse a meghatározott tervét.

Ne feledje, hogy a kereskedés pszichológiájának vonzatai szorosan kapcsolódnak az összes kereskedéséhez piactól függetlenül, legyen az Forex, indexek, árupiac, kriptovaluták, részvények vagy ETF.

A befektetés pszichológiája – Csapdák

Minden befektető, legyen az tapasztalt, vagy olyan, aki most kezdi pályafutását, kellőképpen fel kell, hogy készüljön a kereskedésre a kockázatok enyhítése érdekében. Valójában a döntéshozatali folyamat minden szakaszában megbújik a háttérben egy
pszichológiai csapda – az, hogy tudomásul vesszük létezésüket segíthet azok egyes hatásainak az enyhítésében. Ezt figyelembe véve érdemes megvizsgálni a következő területeket:

A befektetésre szánt összeg megválasztása

A legfontosabb szabály az, hogy mindig csak a saját pénzét fektesse be. Amikor saját pénzt fektet be, teljes mértékben Ön felelős a döntéseiért, tudva, hogy csakis Ön viselheti a következményeit is, legyen az akár pozitív, akár negatív.

Valaki más pénzének befektetése teljesen más pszichológiai megközelítést von maga után. Nyomás alakul ki a feladat megfelelő elvégzésére, negatív érzelmek széles skálájával együtt, amelyek jelentős hatással lehetnek a befektetési döntésekre.

A tőkeáttételi mechanizmus lehetővé bárki számára elérhetővé teszi, hogy viszonylag kis összegű tőkével is képes legyen befektetni, a CFD-piacon történő kereskedés nem csak a nagy pénzügyi intézmények kiváltsága.

Ne feledje, hogy a kereskedésre szánt tőkéje a saját többletéből kell, hogy származzon, így az esetleges veszteségek – ha lesznek ilyenek – nem befolyásolják az életstílusát. A túl sok pénz befektetése káros lehet a kereskedési tevékenységre, elsősorban a növekvő nyomás következtében, ugyanakkor az is lényeges, hogy kudarc esetén pénzügyeit szükségtelen stresszhelyzetbe keveri.

Piac kiválasztása

A tájékozott befektetés előkészítésének másik kulcsfontosságú lépése a megfelelő eszközök és piacok kiválasztása. A diverzifikáció  – vagyis a rendelkezésre álló töke elosztása különféle befektetések között – jó dolog, amíg azt megfelelő módon hajtják végre, de a kereskedők gyakran hibát követnek el a túlzott vagy éppen a nem megfelelő diverzifikáció miatt.

Ne feledje, hogy a kockázat elosztása tucatnyi eszközön és a túl sok nyitott pozíció megakadályozza, hogy a tranzakciókat hatékonyan kezelje és képes legyen gyorsan reagálni szükség esetén.

Ha nem megélhetésszerűen foglalkozunk a befektetésekkel, akkor nehéz lehet egyszerre több mint 3 vagy 4 instrumentum nyomon követése.  Az egyes pozíciókat a piac megfelelő elemzése után lehet csak felvenni, és a kötések megfelelő fedezete szintén elengedhetetlen.

Ezen erőfeszítések célja nemcsak a kockázat csökkentése, de a negatív érzelmek kereskedelemre gyakorolt hatásának redukálása is. A kereskedő gyakran hajlamos az impulzív döntéshozatalra, különösen akkor, ha egy eszköz egyre volatilabbá válik, azaz nagyobbak lesznek az árfolyam kilengései. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kereskedő fel akar ugrani a ”száguldó vonatra”, remélve, hogy gyors profitot szerezhet. Az ilyen magatartás azonban sokszor sikertelennek bizonyul, mivel a pozíciónyitást nem az elfogadott stratégia irányította, és valószínűleg nem is volt kellőképpen fedezve a kötés.

A túlzott gyakoriságú pozíciónyitás és a folyamatosan nyitott pozíciók tartása újabb potenciális csapdaforrás lehet. A szünetmentes túlkereskedés meggátolhatja a haladásban, nem lesz képes friss szempárral követni a piacot.

„Ne feledd, az a cél hogy jól kereskedj, nem az, hogy gyakran”  – Elder Alexander.

A következő részben a kereskedést kísérő érzelmekkel folytatjuk, mint a félelem, a mohóság vagy a remény, melyekkel meg kell küzdenünk a sikeres kereskedés érdekében.

Tovább a 2. részhez

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »