A tőzsdei kereskedés csapdái – kereskedési pszichológia 4. rész

Sorozatunk előző részeiben a megfelelő piacok kiválasztásával, a befektetett tőke meghatározásával, a kereskedést kísérő érzelmekkel és a legveszélyesebb hibákkal foglalkoztunk, melyek egy része akár gyors tőkeveszteséget is okozhat. Ezúttal azokat a lépéseket vesszük sorra, amelyek segítenek elkerülni a problémás helyzetek kialakulását.

Nem kell bonyolult kereskedési tervet felépítenünk, elég ha azt személyre szabjuk, hogy egyezzen az egyéni képességeinkkel,  személyiségünkkel és pénzügyi helyzetünkkel.

A kereskedési terv elemei

● Azon tényezők meghatározása, amelyeknek teljesíteniük kell a kötés elindításához. Ez magában foglalhatja például egy fontos szint áttörését, egy gyertyaformációt vagy egyéb technikai elemzésből származó jelet. Technikai elemzés esetén jó az ár mozgásának irányát több eszközzel is megerősíteni.

● A pozíció méretének összehangolása a számlán lévő tőkével, a kockázati szint és a profit arány meghatározása

● A kereskedés biztosítása stop loss meghatározásával – az xStation platformon a stop loss meghatározható egy árszint megadásával, pip távolságban vagy névértékben

● A nyereséges kereskedés záró szintjének leszögezése

● A kereskedést kísérő érzelmek rögzítése. A befejezett kötés végkimenetele jelentős hatással lehet a kereskedő további viselkedésére. Ha a kereskedés nyereséggel zárult, a befektető bizalmat szerez és hajlandó további kockázatot vállalni. Ugyanakkor ha a kereskedés veszteséget okozott, akkor a kereskedő mérges és csalódott lehet, emellett a lehető leghamarabb pótolni szeretné a mínuszt – mindezt függetlenül attól, hogy teljesülnek-e a kereskedési feltételei vagy nem.

A kereskedési terv kidolgozása csak fél siker; sokkal nehezebb ragaszkodni hozzá és következetesen betartani azt. Sok kereskedő kirakja maga elé a “szentírásként” szolgáló tervét képernyőre ragasztva vagy az asztalon hagyják, hogy útmutatásként mindig szem előtt legyen.

Fegyelem

A fegyelem az a képesség, amikor következetesen cselekszünk a már kidolgozott befektetési stratégiában kitűzött célokkal összhangban. A fenti mondat két kulcsfontosságú tényezőt tartalmaz, amelyek szükségesek a pozitív kereskedési eredmény eléréséhez:

● befektetési stratégia kidolgozása
● e stratégia következetes végrehajtása

Ezek szorosan kapcsolódnak egymáshoz – stratégia nélkül nincs fegyelem, mivel nincs meghatározva a konkrét szabályrendszer és az alapelvek. A stratégia végrehajtásának következetlenségét több tényező is okozhatja:

● a kereskedő által kidolgozott stratégia nem tükrözi valódi kereskedési hajlamát, például tévesen napon belüli vagy hosszú távú kereskedőként azonosította magát

● a kereskedési jelzés várakozásának következményei az unalom, a fáradtság és az ebből adódó lankadó figyelem is befolyásolhatja pozíció felvételét, különösen akkor, amikor az ár már átlépte a befektetési tervben foglaltakat

● pénzügyi helyzet – ha a befektetést fő jövedelemforrásnak tekintjük, akkor az fokozott stressz állapothoz vezet, amely elősegíti a negatív érzelmeket. Fontos észben tartani, hogy csak a pénzügyi többletet jelentő pénzt szabad felhasználni a kereskedésre, mivel annak az esetleges elvesztése nem veszélyeztetheti az életminőségünket

● a fentebb leírt érzelmek káoszt hozhatnak a kereskedésébe amellett, hogy tévútra is vezethetik.

Amennyiben kedvet kapott a kereskedéshez és ki szeretné magát próbálni a részvények és devizák világában, ezt  kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Összefoglaló

Az érzelmek kétségkívül óriási hatást gyakorolnak a kereskedésre. Nemcsak akkor érzékeltetik hatásukat, amikor fenyegető helyzetben találjuk magunkat, mert a kötésünk hátrányos helyzetbe került, hanem a jó eredmények elérésekor is találkozhatunk velük.

A szélsőséges érzelmek, például a harag, a frusztráció vagy az eufória ösztönzik az impulzusvezérelt döntéshozatalt, amely sok esetben rossznak bizonyul. Érdemes felülvizsgálni magunkat, és megpróbálni észlelni a veszély pillanatait.

Ha az érzelmek túl intenzívvé válnak a döntéshozatali folyamatban, érdemes pihentetni a kereskedést, egy lépést tenni hátrafelé és picit később, tiszta fejjel újra ránézni a piacra. Ez valószínűleg segít csillapítani a negatív érzelmeket és realisztikusabb képet ad a helyzetről.

Az, hogy annyiszor említettük e cikkben a megfelelő befektetési stratégia felállításának fontosságát, és hogy annak következetes végrehajtása mennyire elengedhetetlen, már-már közhelynek tűnhet, de a tapasztalt kereskedők túlnyomó többsége azt állítja, hogy a kereskedésben e két elem együttes hatása elengedhetetlen.

Ezzel véget ért a kereskedési pszichológiáról szóló cikksorozatunk, melynek bővített változatát az XTB weboldalán érhetik el. A tőzsdei kereskedéssel kapcsolatos témáktól azonban továbbra sem fordulunk el, hamarosan belevágunk a technikai elemzés alapjaiba.

A cikksorozat korábbi részei:

  • A cikksorozat korábbi részei:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »