Téli olimpia: egyre több ország csatlakozik az amerikai bojkotthoz

Új-Zéland után Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is csatlakozott az Egyesült Államok hét elején bejelentett politikai bojkottjához, amelynek értelmében egyetlen diplomáciai képviselőjük sem utazik a jövő évi, téli olimpiai és paralimpiai játékokra Pekingbe.

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz beszámolója szerint a három ország az amerikaiakhoz hasonló okok miatt döntött erről. Az Egyesült Államok a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó „népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények, valamint más emberi jogi visszaélések” miatt hirdetett politikai bojkottot.

Grant Robertson új-zélandi miniszterelnök-helyettes elmondása szerint országa már októberben jelezte Kína felé, hogy politikai okokból a kormány egyetlen tisztviselője sem utazik az ötkarikás játékokra februárban, illetve a paralimpiára márciusban.

Ezzel szemben Olaszország a hét elején, Franciaország pedig csütörtökön kijelentette, hogy nem vesz részt a diplomáciai bojkottban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A sportolókat nem érinti

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte: a játékok sportolói bojkottját nem támogatja.

A Kanadai Olimpiai Bizottság kifejtette: aggódnak a kínai problémák miatt, és megértik, hogy egy olimpia mindig kiemelt szerepet kap a világban a közvélemény figyelmének felkeltésére. A szervezet azonban szintén hangsúlyozta, hogy a sportolói bojkott csak árt a versenyzőknek, miközben az érdemi változásokra nincs hatással.

Az ausztrál sportolók indulását is megerősítette Scott Morrison miniszterelnök, bejelentését üdvözölte az ország olimpiai szervezete. „Ausztrália nagyszerű sportnemzet, a sport és az egyéb politikai kérdéseket külön kell választani. Ezek két kormány közötti problémák” – nyilatkozta.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a kérdéssel kapcsolatban korábban kifejtette: szervezete nem egy „szupervilágkormány”, az olimpiai játékok és a sportolói részvétel pedig „túlmutat a politikán”. Bach hangsúlyozta, hogy a NOB változatlanul „politikailag semleges” álláspontot képvisel, és tiszteletben fogja tartani a kormányok döntéseit.

Kína: a lépésnek lesznek következményei

Peking csütörtökön következményekre figyelmeztette az Egyesült Államok hét elején bejelentett politikai bojkottjához csatlakozó országokat. Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: azok az országok, amelyek politikai ügyet csinálnak a sportból, „megfizetik elhibázott lépésük árát”.

„A sportnak semmi köze a politikához. A téli olimpia nem a politikai pózolás színtere” – jelentette ki Vang. A szóvivő továbbá arra szólította fel az érintett országokat, hogy az olimpia ügyének aláásása helyett inkább az olimpiai szellemet kellene egységesebb módon képviselniük.

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »