Rohamosan fogy az amerikai munkaerő

Elemzők szerint a munkaerőhiány lehet a leginkább kezelhetetlen kockázat azon nehézségek közül, amelyekkel az amerikai vállalatoknak az utóbbi negyedév során szembe kellett nézniük, ráadásul ahogy a kereseti szezon a csúcspontjához közeledik, a jelek szerint a probléma továbbra is fennáll.

Az új munkavállalók találása és kifizetése olyan kihívás, amelyre a befektetők fokozott figyelmet fordítanak a harmadik negyedév eredményeinek tükrében, miközben a vállalatok egyéb kulcsfontosságú kockázatokkal küszködnek – ilyen például az ellátási láncokat érintő válság, valamint a magas energia- és egyéb nyersanyagárak.

Már több iparágból érkeztek figyelmeztetések a munkaerőhiányt illetően:

  • a kórházakat üzemeltető HCA Healthcare szerint a harmadik negyedévben tapasztalt magasabb munkaerőköltségek tovább fennállhatnak a munkaerőhiány miatt,
  • a Domino’s Pizza a sofőrhiányt okolta eladásainak visszaesése miatt,
  • a FedEx pedig szintén a magasabb munkaerőköltségre hivatkozott szeptemberben, amikor csökkentette egész éves előrejelzését.

Az elkövetkező hetek, amelyek során az S&P 500-as cégek nagy része közli majd eredményeit, több támpontot adnak a befektetőknek arra vonatkozóan, hogy meddig marad fenn ez a nyomás. Szakértők hozzáteszik, hogy eddig azért sem kaptak tiszta képet a munkaerőpiaci helyzetről, mert a koronavírus delta variánsa miatti járványhullám következtében eddig nem lehetett teljesen újranyitni – és ezáltal nem indult be rendesen a gazdaság.

A Goldman Sachs stratégái egy múlt heti kutatási feljegyzésben azt írták, hogy „az ellátási láncok adataiból és a nyersanyagárakból a javulás jelei látszanak”, miközben a munkaerőpiac szűkössége „sok vállalat számára évekig tartó kihívást jelenthet”. 

„Közgazdászaink arra számítanak, hogy a járványhoz kapcsolódó munkaerőpiaci kínálatra nehezedő nyomás enyhülni fog az elkövetkező hónapokban, de 2022 végére 3,5%-os munkanélküliségi rátát jósolnak az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy a vállalatok továbbra is sok olyan munkaerőpiaci kihívással néznek szembe, mint jelenleg” – fejtik ki.

A legfrissebb gazdasági adatok alátámasztják ezt a trendet. A munkaügyi minisztérium közlése szerint az október 16-ával zárult héten 19 havi mélypontra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodó amerikaiak száma. Ez már a második egymást követő hét volt, hogy ez az érték 300 ezer alatt állt.

Egyre feszesebb az amerikai munkaerőpiac

Az amerikaiak tömegesen mondanak fel

Forrás: Reuters / Kitekintő
Szemlézte: Majoros Anna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »