Egyre feszesebb az amerikai munkaerőpiac

Tizenkilenc havi mélypontra csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma az Egyesült Államokban, jelezve, hogy egyre feszesebb a munkaerőpiac.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 6 ezerrel 290 ezerre süllyedt az október 16-ával zárult héten, ami tavaly március 14-e óta a legalacsonyabb szint. Elemzők enyhe emelkedésre, 300 ezres értékre számítottak.

Már a második egymást követő héten állt 300 ezer alatt az új segélykérők száma. A szakértők a 250 ezer és 300 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban álló mutatónak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 15 250-nel, 319 750-re süllyedt, ez ugyancsak tavaly március 14-e óta a legkisebb számot jelenti.

Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó „békebeli” hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 500-on állt.

Az október 9-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 122 ezerrel, 2 millió 481 ezerre csökkent. Elemzők gyengébb adatra, 2,55 millióra számítottak. A négyhetes mozgóátlag 84 750-nel 2 655 500-ra mérséklődött, ami tavaly március 21-e óta a legalacsonyabb szintet jelenti.

Több mint 3,2 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az október 2-ával zárult héten, több mint 369 ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban. Egy évvel ezelőtt több mint 23,7 millió, idén szeptember elején pedig még nagyjából 11 millió ember kapott valamilyen támogatást.

A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját. Az elbocsátások szintje egyre inkább normalizálódik, ellentétben a munkaerőpiac más aspektusaival. A munkaerő-felvétel lelassult az utóbbi két hónapban, még úgy is, hogy a nyitott álláshelyek száma rekordközeli. Augusztus végén 10,4 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván az Egyesült Államokban, míg a hivatalosan munkanélküliként bejegyzett emberek száma szeptemberben nagyjából 7,7 millió volt.

Az amerikaiak tömegesen mondanak fel

Több döntéshozó – köztük Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke – azt remélte, hogy szeptemberben többen állnak munkába az iskolák újranyitásával és a munkanélkülieket bőkezűen támogató szövetségi programok kifutásával, ez azonban nem történt meg. Egyes megfigyelők szerint sokan talán végleg felhagytak a munkakereséssel azok közül, akik dolgoztak a világjárvány előtt, de elvesztették a munkájukat.

Christopher Waller, a Federal Reserve kormányzótanácsának tagja kedden kijelentette, hogy a munkáját a járvány következtében elveszítő 22 millió emberből kétmillió talán nem tér vissza egyhamar a munkaerőpiacra, mert a járvány kirobbanása után erősen felgyorsultak a nyugdíjazások.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »