Friss hírek

Az amerikaiak tömegesen mondanak fel

Rekordot döntött augusztusban azon amerikai munkavállalók száma, akik otthagyták állásukat, miután a vendéglátóipari, valamint a kiskereskedelmi alkalmazottak tömegesen felmondtak – jelentette kedden az amerikai Munkaügyi Minisztérium.

A kilépések száma új csúcsot ért el: 4,3 millió munkavállaló hagyta ott a munkahelyét augusztusban – ez 2000 decembere óta a legmagasabb adat. A felmondások aránya 2,9%-ra emelkedett, ami 242 000-rel több munkavállalót jelent júliushoz képest.

A vendéglátó- és a szállodaiparban összesen 892 000 munkavállaló hagyta ott az állását, míg a kiskereskedelmi szektorból 721 000, az egészségügyből és a szociális szférából pedig 534 000 dolgozó távozott.

Amikor a munkavállalók kilépnek, elemzők ezt általában jó jelnek tekintik a munkaerőpiac szempontjából, lévén az emberek általában akkor hagyják ott a munkhelyüket, ha már más pozíciójuk van, vagy biztosak abban, hogy találnak. És bár a kilépők között biztosan vannak olyanok, akik úgy érzik: rendben el tudnak máshol helyezkedni, érdemes hozzátenni, hogy a munkaerőpiac dinamikája jelentősen megváltozott a koronavírus-válság idején. Gondolunk itt például arra, hogy sokan azért mondtak fel, mert aggódtak a saját egészségük miatt, esetleg nem tudták megoldani a gyermekfelügyeletet.

Mindemellett egyébként a munkaerő-felvétel is jelentősen csökkent augusztusban: az álláslehetőségek száma 10,44 millióra mérséklődött a júliusi, felfelé módosított 11,1 millióhoz képest – áll a minisztérium elemzésében.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: CNBC / ABC News

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »