December elején léphet újabb fázisba a jogállamisági vita

A jogállamiság az Európai Unió alapköve, fenntartásában minden uniós tagállam érdekelt – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen Charles Michellel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az uniós bizottság jelenleg iránymutatást dolgoz ki, az uniós bíróság pedig december elején, lengyel és magyar felkérésre megítéli, hogy a mechanizmus jogi szempontból elfogadható-e.

Mélyreható párbeszédet sürgetett Lengyelországgal az európai uniós országok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke a testület kétnapos csúcsértekezletét követően pénteken Brüsszelben. Charles Michel azt mondta, békés és megoldáskereső vita zajlott a jogállamiság lengyelországi helyzetéről. Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége alapvető az Európai Unióban, ahogy a tagállamokban is.

Az Európai Uniónak több jogi eszköz is a rendelkezésére áll, a tagállamoknak és az uniós intézményeknek azonban bármilyen lépés előtt a megoldás felé mutató politikai párbeszédet kell folytatniuk Varsóval. Az EU-csúcson tartott vita ebbe az irányba tett lépés volt – tette hozzá.

A jogállamiság az Európai Unió alapköve, fenntartásában minden uniós tagállam érdekelt – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen Charles Michellel közösen tartott sajtótájékoztatóján, aki elmondta. a Lengyelországgal fennálló vita feloldásáig „hosszú út áll az EU előtt”.

https://www.instagram.com/p/CVNOL5Zoz15/

Az Európai Bizottság a politikai párbeszéd, a jogi válaszok és konkrét intézkedések kombinációját fogja alkalmazni a megoldás érdekében – tette hozzá. Felszólította továbbá Varsót, hogy az EU bíróság döntése értelmében számolja fel a bíróság fegyelmi kamaráit, és helyezze vissza pozíciójukba a törvénytelenül elbocsátott bírákat.

A jogállamisági mechanizmusra vonatkozó újságíró kérdésre válaszolva elmondta: az uniós bizottság jelenleg iránymutatást dolgoz ki, az uniós bíróság pedig december elején, lengyel és magyar felkérésre megítéli, hogy a mechanizmus jogi szempontból elfogadható-e.

A bírósági határozat megszületéséig a testület nem fog intézkedéseket hozni, a januárban életbe lépett, az unió pénzügyi érdekeit védő eszközt ugyanakkor visszamenőleg is alkalmazni fogja.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »