350 alatt maradt a forint az MNB kamatdöntése után

Megtartotta az elmúlt napokban mutatott erősödését és 350 alatt maradt a forint árfolyama az euróval szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várt mértékű kamatemelésről döntött kedden és változtatott a kamatfolyosón is.

Újabb 30 bázisponttal 1,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A testület a kamatfolyosón is 30 bázispontot emelt, így az 0,55 százalék és 2,45 százalék közötti lett.

Előző, júliusi ülésén ugyancsak 30 bázisponttal 1,20 százalékra, júniusban ugyanilyen mértékben 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács. A testület júniusban jelentette be, hogy kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szembekerült a kormánnyal Matolcsy György

Újra a kormányt támadja Matolcsy György

Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta – kétszer 15 bázispontos csökkenés után – állt 0,60 százalékon.

A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon (2004. március 23-2021. augusztus 24.)

A forint euróval szembeni árfolyama a kamatdöntés bejelentése után egy órával 349 forinton állt, azaz a forint megtartotta az elmúlt napokban mutatott erejét, igaz, a kamatemelési ciklus elindításának májusi bejelentésekor elért 344-es szintet azóta még nem tudta megközelíteni.

EURHUF árfolyam alakulása 2021 márciusától, napi bontású grafikonon (D1). Forrás: xStation5

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »