A G7 csúcs után is csak a káosz biztos Kabulban

Az afganisztáni helyzet értékelése volt a fő téma a tegnapra összehívott a G7 csúcsértekezleten, ahol egyelőre nem a migrációs hullám kezelése, hanem az evakuálás és a kabuli repülőtér működésének fenntartása került fókuszba.

A tálib fordulat miatt az Afganisztánból a szomszédos országokba irányuló migráció „pillanatnyilag nem akut téma” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a hét vezető ipari hatalmat összefogó G7 csoporthoz (Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada) tartozó országok vezetőinek tanácskozása után. A kancellár tájékoztatóján kiemelte, hogy Németország szükség esetén készen áll az együttműködésre a menekültek ellátásában az Afganisztánnal szomszédos országokkal, akár Iránnal is. Elmondta, hogy Németország felfüggesztette az afganisztáni fejlesztési programokat, azonban az ENSZ úgy döntött, hogy munkatársainak egy részével és helyi segítőkkel folytatják a munkát.

Ezért most az ENSZ szervezeteit, köztük a menekültügyi főbiztosságot (UNHCR) kell támogatni, és mindenekelőtt gondoskodni kell arról, hogy a kabuli repülőtér a katonai mentőműveletek befejezése után működhessen polgári repülőtérként, különben nem tudják bejuttatni az országba a segélyszállítmányokat, például a gyógyszereket – mondta Angela Merkel. Elmondta, hogy „nagyon intenzív” tárgyalásokat folytatnak erről. Rámutatott, hogy a kabuli az egyetlen nemzetközi repülőtér Afganisztánban.

Ismertette: Németország 100 millió euró azonnali támogatással járul hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz, és további 500 millió eurót is elkülönít erre a célra. Angela Merkel közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök a G7-csúcson nem jelölt meg új időpontot a katonai műveletek lezárására az ismert dátumon, azaz augusztus 31-én kívül. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy Németország az Egyesült Államok nélkül nem tudja folytatni állampolgárai, az afgán segítők és családjuk evakuálását.

Hasonlóan nyilatkoztak a franciák is: Franciaország lezárja a légi hidat és abbahagyja az afgánok kimenekítését Kabulból csütörtökön, ha az Egyesült Államok az augusztus 31-i határidőig kivonja katonai erőit Afganisztánból – jelentette be egy francia diplomáciai forrás.

  • Nem várható hosszabbítás

Joe Biden amerikai elnök nem tervezi meghosszabbítani az afganisztáni csapatkivonásra kitűzött augusztus 31-i határidőt – jelentették kedden amerikai sajtóforrások, köztük a The Hill című, kongresszusi ügyekkel foglalkozó lap. Az értesülést egy meg nem nevezett magas rangú kormánytisztviselő is megerősítette.

A forrás szerint Biden a nemzetbiztonsági csapatával való egyeztetést követően hozta meg a döntést, figyelembe véve a biztonsági kockázatot, amelyet a további maradás jelentene. A The Hill szerint azonban az elnök készenléti terveket is kért arra az esetre, ha a helyzet megváltozna, és több időre lenne szükség.

https://www.instagram.com/p/CSmhGWXtU2d/

A német kormány augusztus közepén indított katonai műveletet a Kabulban rekedt németek, valamint a hadsereg (Bundeswehr), a segélyszervezetek és más német szervezetek afgán munkatársai és családjuk evakuálására. Tízezer embert akarnak kijuttatni az országból. A művelet központja a kabuli reptér, ahonnan Taskentbe menekítik őket a Bundeswehr egységei. Onnan charterjáratokkal szállítják tovább az embereket Németországba.

A legutóbbi, kedden nap közben készített összesítés szerint 3800 embert juttattak el az üzbegisztáni fővárosba, a német állampolgárok többségét sikerült kimenekíteni, így már az afgán segítőkre összpontosítanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »