További 1,8 milliárd vakcinát rendelne az EB

Megrendelne további 1,8 milliárd adagot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett valamelyik oltóanyagból az Európai Bizottság, hogy legyen elég vakcina az Európai Unióban az emlékeztető oltásokhoz és a gyerekek beoltásához – jelentette a Die Welt című német lap pénteken.

A lap hírportálján közölt jelentés szerint az élelmiszerbiztonsággal és az egészségüggyel kapcsolatos uniós szakpolitikáért felelős főigazgatóság vezetője, Sandra Gallina pénteken ismertette a tervet a bizottság vakcinabeszerzési tevékenységét a tagállamok részéről felügyelő és irányító testület előtt. Elmondta, hogy megkötnének egy keretszerződést 900 millió adag oltóanyag leszállításáról, és kötnének egy másik, opciós szerződést is, amely újabb 900 millió adag megvásárlásáról szólna.

Brüsszel terve szerint az első szállítmányok még az idén érkeznének, a rendelések zöme pedig 2022-ben és 2023-ban futna be. Az új vakcinakészlettel a tavaly december végén elkezdett első oltási kampány utáni emlékeztető oltásokat lehetne megoldani, és be lehetne oltani az EU-ban élő nagyjából 70-80 millió gyereket és fiatalkorút, akikre nem terjed ki az első oltási kampány.

A teljes mennyiséget egyetlen gyártótól rendelnék meg, mégpedig olyan cégtől, amely rendelkezik teljes termelési hálózattal az EU-ban, képes gyorsan teljesíteni a megrendeléseket, lehetőleg az EU-ban van a központja, és az úgynevezett hírvivő RNS-re (mRNS) alapuló vakcinát gyárt – írta a Die Welt, megjegyezve, hogy egyelőre csak az amerikai Pfizer és a német BioNTech együttműködése, illetve az amerikai Moderna felelhetne meg a kiválasztási feltételeknek.

Az első oltási kampányhoz biztosított vakcinák beszerzéséhez képest szintén változás, hogy szigorúbb teljesítési feltételeket szabnának meg. Így negyedéves célkitűzések helyett havi szinten kellene rögzíteni a szállítási mennyiségeket, és a gyártónak kötelezettséget kellene vállalnia a szállítási menetrend betartására.

A Die Welt felidézte, hogy az első oltási kampányra kialakított gyakorlat szerint a tagállamok megbízásából és felügyelete alatt tevékenykedő bizottság csupán keretszerződéseket köt, amelyekkel egy előre rögzített mennyiség EU-s értékesítését garantálja a vakcinagyártóknak. A keret révén rendelkezésre álló készítmények megvásárlásáról már a tagállamok kötnek egyedi megállapodásokat a gyártókkal. A Brüsszel által a keretszerződésekkel biztosított mennyiséget a tagállamok főszabály szerint népességarányosan osztják el egymás között.

Az EU jóváhagyta a járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére irányuló kiegészítő támogatást

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére – közölte az uniós tanács pénteken.

A rendelkezésre álló forrásokból egyebek mellett a járvány ideje alatti szabad mozgást megkönnyítő digitális oltási igazolványhoz kapcsolódó előkészítő munkát, valamint az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) újabb variánsainak észlelésére és megfigyelésére szolgáló tagállami kapacitások megerősítését fogják finanszírozni.

Forrás jut majd új vírustesztek vizsgálati módszereinek kifejlesztésére, értékelésére és kiigazítására a koronavírussal összefüggő betegséget okozó minden új, kialakulóban lévő variánsra még a tesztek bevezetése előtt, illetve biztosítja a megfelelő tesztelési kapacitást a tagállamokban. A költségvetés lehetőséget biztosít továbbá az új típusú koronavírus és variánsainak megfigyelésére a szennyvizekben, illetve az utasok nyomon követésére szolgáló űrlapokon szereplő információk cseréjére szolgáló platform továbbfejlesztésére a résztvevő tagállamok számának növelése érdekében.

A forrásokat a szolidaritási és sürgősségisegély-tartalékból fogják biztosítani, amely a tagállamok és az unión kívüli országok vészhelyzeti megsegítésére szolgál. Az Európai Parlament várhatóan a jövő héten vitatja meg a támogatás kérdését, azzal a céllal, hogy az április végén tervezett plenáris ülésen jóváhagyhassák.

Az Európai Bizottság 245,2 millió euró összegű kiegészítő uniós költségvetési támogatásra tett javaslatot a fent vázolt kezdeményezések fedezésére, valamint további 100 millió euró összeget is javasolt a koronavírus-járvánnyal összefüggő, újonnan felvetődő szükségletekre. Mindezeket a kiadásokat a szolidaritási és sürgősségisegély-tartalék igénybevételén kívül a 2021-es költségvetésen belüli, mintegy 7,5 millió euró összegű átcsoportosítások, valamint a 2021-es uniós költségvetés 216,2 millió euró összegű módosítása fedezi. A költségvetés-módosítási tervezetet az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még el kell fogadnia – közölték.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply