Országok, amelyek a legsikeresebben harcoltak a pandémia ellen

A Covid-19 fertőzések a 68 millióhoz közelítenek világszerte, a halálesetek pedig meghaladják a másfél milliót. Ezek ugyanakkor hozzávetőleges számok, mert nincs egységes kritériumrendszer a betegek és elhunytak számlálására.

Hosszú időbe telik még, mire tudományos részletességgel megismerhetjük a vírus pontos viselkedését és terjedését. Kína például átírná a vírus eredetével kapcsolatos kezdeti elméletet, tagadva, hogy egy vuhani piacon kezdődött az egész. Ennek ellenére nem kétséges, hogy egyes országok ebben az egyenlőtlen küzdelemben sikeresebbek voltak, mint mások. Az okok sokfélék, és vannak olyan stratégiák, amelyek egyes országokban működtek, más országokban azonban nem.

Egyetértés

A vírust ott sikerült hamar megfékezni, ahol a hatóságok gyorsan reagáltak, széleskörű egészségügyi szabályokat vezettek be és kiváló kommunikációs kampánnyal támogatták meg ezeket. A politikai konszenzus és a lakosság bizalma kulcsfontosságú volt olyan intézkedések bevezetésében és betartásában, mint például a kijárási tilalom vagy a maszk használata.

Ez a bizalom a kormány és a lakosság között nagyobb valószínűséggel van jelen a szociáldemokrata hagyományokkal rendelkező országokban, mint például a skandináv és balti országokban. Ugyanez megfigyelhető az ázsiai társadalmakban is, ahol a közösségi kultúra sokkal fejlettebb és a múltbeli járványok emléke nagyon is erős.

Azokban az országokban, ahol a végrehajtó hatalom tagadta a probléma súlyosságát, ellentmondott a tudósoknak, és még a maszkviselés bevezetésétől is eltekintett, ott a járvány megállíthatatlan volt. Ilyen ország például az Egyesült Államok, ahol több, mint 15 millió esetet és 300 ezer haláleset regisztráltak eddig, többet, mint a világ bármelyik más országában.

Pozitív példák

Január 3-án Thaiföld volt Kína után a második ország, ahol Covid-19 fertőzést regisztráltak és nem vesztegették az időt, ettől a naptól kezdve ellenőrizték az utasok hőmérsékletét a repülőtereken. Március 20-án, alig 800 esettel szükségállapotot hirdettek és ezt csak májusban oldották fel. A kormány egymillió önkéntest vetett be országszerte a fertőzések nyomon követésére és azon üzenet megerősítésére, miszerint a maszk kötelező és kerülni kell a zárt tereket. A Worldometers szerint a 69 milliós lakosú országban mindeddig összesen 4.107 esetet regisztráltak.

Vietnám – amely határos Kínával és városaiban magas a népsűrűség – hasonlóképpen járt el, mint Thaiföld. Lezárták a kínai határt és szigorú egészségügyi ellenőrzéseket vezettek be a repülőtereken. Több tízezer embert alkalmaztak a vírus terjedésének nyomon követésére. A 97 milliós lakost számláló országban hivatalos források szerint 1.367 fertőzést és 35 halálesetet regisztráltak.

Pakisztán a több mint egy évtizede tartó gyermekbénulás elleni oltási kampánynak köszönhetően tudta kordában tartani a vírust. Több ezer egészségügyi dolgozót, akik az oltásokat végezték az országban, tanácsadóként és nyomkövetőként mozgósítottak a koronavírus elleni harcban, mivel jól ismerték azokat a közösségeket, amelyekben évek óta szolgáltak. Az ázsiai kontinensen jelenleg a 8. helyen áll az ország a megfertőződöttek számát illetően, 420.294 esettel a több mint 222 millió lakosra.

Mongólia egyedülálló eset, nem regisztrált egyetlen halálesetet sem a Covid-19 miatt. Előnye, hogy távoli ország, alacsony népsűrűséggel, ennek ellenére gyorsan reagáltak: január 24-én bezárták az iskolákat, január 31-től korlátozták a Kínából történő beutazást, majd nem sokkal később teljes határzárat rendeltek el és felfüggesztettek minden nemzetközi légi-, vasúti- és közúti utazást.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Afrika

A világ népességének 17%-a Afrikában lakik, de csak az esetek 3,5%-át regisztrálták itt. Dr. Matshidiso Moeti, a WHO regionális igazgatója szerint a tényleges adatok ennél sokkal rosszabbak lehetnek. Az alacsony számokat azzal magyarázzák, hogy a vírus később érkezett a kontinensre és emiatt a hatóságokat felkészülten érte, a repülőterek szigorú egészségügyi ellenőrzése megakadályozta a fertőzöttek tömeges belépését.

A korai repülőtéri ellenőrzések mellett, Moeti nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra. Annak ellenére, hogy nehéz a társadalmi távolságot fenntartani, mind a munkahelyen, mind az utcán, mind a családi összejöveteleken a legtöbb afrikai országban nagyon elterjedt a maszk használata. A másik ok pedig az, hogy Afrikában a legtöbb társadalmi interakció nyílt tereken zajlik.

Az Indiai-óceánon fekvő Mauritiusnak megvan az a helyzeti előnye, hogy meglehetősen elszigetelt, ugyanakkor egy nagy népsűrűségű országról beszélünk, amely sok turistát fogad. Lakossága számos nem fertőző betegségben szenved: szív- és érrendszeri, légzőszervi, rákos megbetegedésekben és cukorbetegségben. Az ilyen alapbetegségekkel küzdő emberek nagyon kiszolgáltatottak a Covid-19-nek. A velük foglalkozó egészségügyi rendszert emiatt átalakították, így eddig 511 esetet és 10 a vírussal kapcsolatos halálesetet regisztráltak.

  • Kapcsolódó anyagunk:

Míg Dél-Korea vagy Tajvan sikerei egy részét a hatalmas mennyiségű tesztelésnek köszönheti, más országokban, mint például Thaiföldön, Pakisztánban vagy Vietnámban a társadalmi felelősségvállalás és a szabályok szigorú betartása hozott eredményt. Thaiföld például az Új-Zéland által elvégzett tesztek csupán 40%-át hajtotta végre, annak ellenére, hogy 15-ször több lakosa van.

Európa

Európában nagy a különbség az erős társadalmi elkötelezettségű, és a hatóságokkal szemben bizalmatlan országok között. Emellett az egységes kritériumrendszer hiánya az Európai Unióban csökkentette a kommunikációs és figyelemfelkeltő kampányok hatékonyságát. A társadalmi távolság például Franciaországban egy méter, Németországban másfél, az Egyesült Királyságban pedig két méter.

A fertőzési görbe laposítását célzó intézkedéseket a második hullám során nehezebb volt bevezetni és betartatni. Annak ellenére, hogy a fertőzési adatok egyre növekedtek, az áldozatok száma alacsonyabb volt, mint az első hullámban, ami sok európait elgondolkodtatott, hogy valóban szükséges-e betartani a hatóságok utasításait és ajánlásait. Továbbá az európai kormányok a társadalmi és politikai következményektől való félelem miatt hamarabb enyhítettek az intézkedéseken: Belgiumban például idén nyáron kötelező volt kültéren maszkot viselni, de ezt az intézkedést októbertől enyhítették.

Covid-19 és technológia

A mobil nyomkövető alkalmazások elengedhetetlenek voltak a fertőzési láncok megszakításához. Bizonyos országokban, mint például Kínában vagy Szingapúrban kötelező volt azon alkalmazások letöltése, amelyek lehetővé tették a hatóságoknak, hogy a nap 24 órájában értesüljenek állampolgáraik tartózkodási helyéről.

Finnországban a Koronavilkku alkalmazás használata önkéntes volt, de a lakosság döntő többsége letöltötte. Nem csak figyelmeztetett abban az esetben, ha valaki kapcsolatba került egy fertőzöttel, hanem tanácsokat is adott, hogy mit kell tenni ilyen esetben. Finnország azon európai országok közé tartozik, amely a leghatékonyabban járt el a járványhelyzetben, összesen 424 halálesetet regisztráltak a Covid-19 miatt.

Forrás: La Vanguardia / Worldometers / BBC

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »