Koronavírus: Finnország és Norvégia lezárások nélkül is megúszta

Míg az Egyesült Államok és Európa nagy része versenyt fut az idővel, hogy megfékezze a koronavírus terjedését, Finnország és Norvégia szigorú korlátozások nélkül is ellenőrzés alatt tudják tartani a járványt.

A két észak-európai országban a legalacsonyabb a Covid-19 halálozási rátája a nyugati országok közül, továbbá annak ellenére relatíve kevés fertőzéses esetet regisztrálnak, hogy – a kontinens többi részétől eltérően – itt nem vezettek be újra szigorú korlátozó intézkedéseket.

https://www.instagram.com/p/CH257AoAkEZ/

Noha Svédországban épp pálfordulás tapasztalható – itt a járvány első hulláma alatt mindössze ajánlásokat fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy amennyiben lehetséges, dolgozzunk otthonról, kerüljük a nem feltétlenül szükséges utazásokat és csak az 50 főnél nagyobb események megrendezését tiltották meg (a svédek ugyanis hosszabb távra gondolkodtak: mielőbb el akarták érni a nyájimmunitást) -, két szomszédja jelenleg az ázsiai nemzetek nyugati megfelelője, amelyeknek sikerült elkerülniük a legrosszabbat.⁠

A bevált recept pedig: rövid, célzott lezárás márciusban, amelyet szigorú határellenőrzés követett, kötelező teszteléssel és karanténnal minden utazó számára. Finnországban és Norvégiában emellett minden esetben részletes kontaktkutatást is végeznek.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Wall Street Journal oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: The Wall Street Journal / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »