Az oltással újra normális lehet az élet Nagy-Britanniában

Az új típusú koronavírus elleni oltóanyag forgalomba kerülése megteremti a feltételeit annak, hogy az élet belátható időn belül visszatérjen a normális mederbe – mondta kedden, a nagy-britanniai oltási kampány kezdőnapján Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina alkalmazására. A kedden elkezdődött oltási kampányhoz az első menetben 800 ezer adag vakcina áll rendelkezésre, de a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból.

Kedden ötven brit kórházban kezdték beadni az oltásokat, de a vakcina a kidolgozott részletes menetrend alapján hamarosan a körzeti orvosi rendelőkben, majd a patikákban is hozzáférhetővé válik. Az egészségügyi szolgálat nagyszabású képzési programot kezdett annak érdekében, hogy minél többen biztonságosan be tudják adni az oltást. A képzés kiterjed a rendelőkben dolgozó asszisztensekre és a patikai gyógyszerészekre is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Megkezdődött a tömeges oltás Nagy-Britanniában

A Brexit nem érinti a vakcina-importot

Powis professzor a BBC televízió keddi hírmagazinjának nyilatkozva kijelentette: 2020 „rettenetes év volt”, de az oltási kampány megkezdése nyomán az élet a következő hónapokban várhatóan visszatér a normális mederbe.

Az orvosigazgató hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltás a létező legbiztonságosabb gyógyszerészeti készítmények közé tartozik, a klinikai próbákon sokezer ember vett részt és a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az engedélyezés előtt nagyon gondosan vizsgálta az oltóanyagot. Powis azt kérte, hogy akiket az egészségügyi szolgálat a kidolgozott menetrend alapján behív oltásra, mindenképpen keressék fel a kijelölt oltóhelyet és adassák be maguknak a vakcinát.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához. A 25 oldalas útmutatás szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak, utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte; ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt. A kormány reményei szerint karácsony előtt ez az oltóanyag is forgalomba kerülhet.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »